Издвајамо Србија

Високи политички функционер из РТБ Бор украо пет тона злата вредног 150 милиона €

Фото: Јутјуб

Београд – Држава Србија оштећена је за око 150 милиона евра јер је из Рударско-топионичарског басена (РТБ) „Бор“ украдено више од пет тона злата, ексклузивно открива Курир. Иза највеће пљачке блага у новијој историји Србије, како сазнајемо, стоји један високи политички функционер, кога полиција извесно време чешља и који би ускоро могао да заврши на оптуженичкој клупи.

„Полиција је открила огромну пљачку у РТБ „Бор“. Реаговали су по анонимној пријави, јер је уочено да се из њега извлачи огромна количина тзв. анодног муља из ког се добија злато. Инспектори су се шокирали када су видели која је то количина злата. Процењују да је изнето око пет тона злата, вредности око 150 милиона евра, за колико је оштећен РТБ „Бор“, односно држава“, прича извор Курира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Није непознато да се из РТБ деценијама износи „златни муљ“, али до сада није било воље или смелости да се томе стане на пут.

Тајна шема

„Анодни или тзв. златни муљ остаје после извлачења бакра из руде процесом флотације. Из тог муља се потом у посебним топионицама хемикалијама извлачи злато и лије у калупе. Килограм је нешто више од 30.000 евра. Овај бизнис је врло уносан, неки кажу опаснији и од трговине наркотицима, а води га један високи политички функционер. Нема више оних који су заштићени као бели медвед и он ће, како сада ствари стоје, ускоро бити приведен правди“, прича наш саговорник и истиче да полиција активно ради на скупљању доказа.

„Коцкице су склопљене и неопходно је још само да се открије где његова екипа претаче злато, где се налази мини-топионица тог политичара чија се локација држи у строгој тајности. Таквих топионица, како се спекулише, има неколико у околини Бора“, наводи он.

Мада је јавна тајна да се анодни муљ годинама износи из РТБ, занимљиво је да нико из тог предузећа никада званично није представио губитак у производњи злата.

„Влада зид ћутања јер су многи умешани. Крупни играчи пак вредну сировину износе камионима, с валидним пропусницама“, објашњава извор Курира.

О томе сведочи и случај од пре око деценију, када су стражари Заштите, задужени за обезбеђење РТБ, открили око 300 килограма муља припремљеног за црно тржиште. Али уместо да се сачекало да се види ко ће ту робу извести из РТБ и где ће завршити како би се разоткрио цео ланац илегалне производње, роба је напрасно враћена у погон.

И не само то. Нико у РТБ ни отказ није добио иако су забележени случајеви да је „златни муљ“ из РТБ изношен и на ситно у торбама, испод одеће, у цегерима, кесама и бурадима.

Бранислав Михајловић, доктор техничких наука из области рударства, каже да је евидентан и симптоматичан податак да је последњих година производња злата смањена.

Јавна тајна

„Код експерата то изазива подозривост јер, знате, злато не испарава. У Бору се много прича о крађи анодног муља. Иако је све на нивоу рекла-казала, нема шансе да велике количине изађу из РТБ а да то није организовано на високом нивоу. Није то неколико кесица у џепу. Ако су толике количине у питању, то значи да у организованом ланцу многи окрећу главу у страну када камиони на црно извезу сировине“, оцењује Михајловић, који је преко 40 година запослен у Дирекцији рудника бакра у Бору.

Маштовитост
Злато остављао на симсу, па носио кући

Радници РТБ су, очигледно, маштовити у крађи вредних сировина. Стражари су тако фебруара 2009. спречили једног радника да изнесе седам килограма „златног муља“ као сувозач камиона који је напуштао круг РТБ. Испод капута је био обмотан кесама муља. Једна радница је пак ухваћена у покушају да га изнесе у цегеру, а правдала се тиме да јој је речено да је муљ добар за чишћење шпорета.

Забележен је случај од пре око 23 године, када је откривено да је један од запослених у златари месецима износио грумење злата. И то тако што је вредни метал одлагао на симс прозора купатила и односио га по изласку с посла. Иако се сумњало да је украо више килограма злата, никада није утврђено колико је изнео из фирме.

 

Извор: Курир.рс