Србија

БРНАБИЋ САОПШТИЛА: Ограничава се рад свих објеката, ево шта ће бити са школама!

ДАНАС је одржана ванредна седница Владе Србије поводом разматрања нових мера у борби против вируса корона, а након тога обратила се премијерка Ана Брнабић.

– Прихватила сам савет кризног штаба да уведемо још рестриктивније мере како би зауставили ширење вируса и влада је донела одлуку да ограничимо рад свега, угостељских објеката, али и продавница тржних центара, свега осим апотека, достава хране, бензинских пумпи и привреде која ради трећу смену – каже Брнабић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додала је да се радно време свих осталих објеката ограничава од девет до пет сати увече од уторка, 17. нобембра и трајаће 15 дана, до 1. децембра, када ће бити одлучено да ли мере треба да се продуже или пооштре.

Каже да је једина преостала мера забрана кретања, али влада није за то.

– Ако буде најнеопходније, а нисмо за то, знамо да је то следећа мера, али мислим да ће данашња мера дати резултате – истиче Брнабић.

Каже да је јутрос имала састанак са председником Вучићем како би се проценила ситуација.

– Као што знате, све време током борбе против корона вируса смо се трудили да нађемо најбољи могући баланс иземђу здравствених мера и економије, што је свакако једнако битно – каже и додаје да је то битно јер је доста новца издвојено за лекове, додатне медицинске апарате и слично.

Наводи да још увек имамо слободних кревета у болницама, што није случај у многим земљама ЕУ, а то показује колико је овај период тежак.

Наводи да смо далеко од сценарија да шаљемо пацијенте на лечење у другу земљу и да мисли да се то никада неће десити.

– Имамо заштитне опреме, лекова, респиратора, кисеоника и тестова.

Каже да се у нашој земљи резултат теста добије јако брзо, од пет до 12 сати, а у многим другим земљама се чека и дуже од пет дана, а неке чак ни немају капацитет за обраду тестова.

– Отворили смо додатне капацитете за тестирање, Србија је земља у овом делу Европе земља која највише тестира, а после нас је Словенија, па Румунија – истакла је премијерка.

Каже да ће Србија ову годину завршити са најбољим економским резлтатима у земљи.

То, каже, уз добру борбу против вируса, показује колико смо напорно радили.

– Мислим да је Србија у овој ужасној ситуацији и здравствено и економски земља која се најбоље бори – каже и додаје да би требало да се трудимо да уштедимо време како бисмо опоравили и припремили здравствене раднике за наредни период, док не дође вакцина.

Најавила је и отварање још две болнице.

– Мере доносимо на време, трудили смо се од почетка да купимо сваки дан – рекла је и изразила захвалност здравству и привреди на труду и борби.

– У овом тренутку сам апсолутно за то да школе наставе да раде – каже премијерка и додаје да у основним школама има 39 заражених ученика, од тога у Београду 20.

Каже, јасно је да је ситуација у школама безбедна и да се мере поштују.

Позвала је грађане да поштују мере, држе физичку дистанцу и носе маске

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс