Издвајамо Србија

ЕРДОГАН ДОШАО, ЗАТВАРА СЕ ПОЛА БЕОГРАДА: Маршрута турског председника строго поверљива, али ОВЕ УЛИЦЕ боље избегавајте

Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

Београђане очекује потенцијални саобраћајни хаос, пошто ће поред многобројних радова који су затворили поједине улице, посета турског председника Реџепа Ердогана довести до потпуног колапса!

Према ономе што је до сада познато, Ердоган ће уторак провести у престоници, док је за среду планирана посета Новом Пазару, после које ће се вратити у Београд пре него што крене назад за Анкару.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Процене су да ће мере безбедности бити веће него приликом Путиновог или Бајденовог доласка, али и да ће очекивани саобраћајни колапс „засенити“ онај који су руски и амерички званичник оставили за собом. Најављено је да ће око 3.000 домаћих полицајаца регулисати стање на коловозу, који ће, злослути се, или бити блокирани и празни, или игла неће имати где да падне.

Зато и не чуди што полиција ни не помишља да обелодани куда ће се Ердоганова колона кретати током боравка у Београду, као ни које ће саобраћајнице, и када, бити делимично или потпуно затворене.

Након слетања гостију из Анкаре на Аеродром „Никола Тесла“, слободна вожња Новим Београдом вероватно неће долазити у обзир. Неке од улица које воде од Сурчина ка центру града сигурно ће бити затворене, а можда и један од мостова. Недавна посета грчког предеседника Павлопулоса показала је да, уз радове на путевима, и мања блокада доводи до колапса, те ако вас пут води ка Новом Београду, Земуну или Сурчину, можда би требало да се одлучите за алтернативне руте.

Како је Палата Србија незаобилазна дестинација свих високих званичника, претпоставља се да ће бар у једном тренутку булевари Михајла Пупина и Николе Тесле, али и околне саобраћајнице, бити затворене за возила.

– Промене режима возила вероватно неће бити, већ ће нам полиција само неколико минута раније јавити да зауставимо аутобусе, трамваје или тролејбусе, док колона не прође. Та чекања не би требало да трају више од неколико минута, али са оволико радова на путу, сигурно да ће бити много дужа, те молимо путнике за стрпљење – кажу из ГСП-а.

Поједини медији пренели су да Ердоган са собом доводи и 50 личних телохранитеља, и још 185 привредника. Када се томе дода и пратња председника Србије Александра Вучића и других политичара, куда год да прођу, колоне блиндираних аутомобила се неће померити брзо.

Врло вероватно је да ће Ердгоган у неком тренутку завршити на Андрићевом венцу, што због Председништва Србије, што због амбасаде Републике Турске у оближњој Крунској улици. То би значило затварање Андрићевог венца, улица Краља Милана, Кнеза Милоша, Крунске (минимум дела између Ресавске и Краља Милана), а вероватно и Драгослава Јовановића, Трга Николе Пашића и накратко свих других деоница којима би се до Председништва дошло. Наравно, и неког од мостова, Бранковог или Газеле.

Скоро је извесно да ће високи гост из Анкаре посетити Калемегдан, где је турска агенција донирала 139.000 евра пошто се обнављају Мало степениште и Дамат Али-пашино турбе. Ово ће, без дилеме, довести до блокаде најужег центра града – улица Париске, Симе Марковића, уласка у Кнез Михаилову, можда и Косанчићевог венца, па чак и Тадеуша Кошћушка, Грачаничке, Узун Миркове…

Медији преносе да ће Вучић Ердогана угостити на посебној вечери у вили „Мир“ на Дедињу, а банкет би за последицу имао макар и краткотрајно затварање неких од улица које окружују здање, као што су Ужичка, Толстојева, затим Топчидерски венац и булевари Војводе Путника и Кнеза Александра Карађорђевића. Наравно, и саобраћајница која од Новог Београда воде до Дедиња попут Газеле.

У сваком случају, Београђанима се препоручује да на посао крену много раније, како не би каснили чак и ако упадну у гужву. Пожељно је обути удобне патике, те да лако „искоче“ из превоза ако процене да ће неку маршруту брже прећи пешке него у трамвају. Поред патика, обавезан аксесоар нека буду и – челични живци.

 

 

Извор: Д. Тулимировић / Блиц.рс