Издвајамо Србија

ДАЧИЋ ГАЂА ПРАВО У ЦЕНТАР: Волео бих да се онима који су признали Косово деси исто!

Фото: Јутјуб

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже за РТС да Косово и Каталонију везује чињеница да је реч о једностраном отцепљењу без дијалога са државом од које се отцепљују

Ивица Дачић, гостујући у емисији Око, рекао је да се Каталонија не угледа на бившу Југославију, већ на Косово.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Они се угледају на Косово јер имају једностране акте, али и неке републике бивше Југославије су водиле такву политику. Кратак је пут од подршке јединству земље до брзог признања новонастале реалности као што је била Словенија, Хрватска, да не причам о Косову – каже Дачић.
Додаје да Косово и Каталонију везује чињеница да је реч о једностраном отцепљењу без дијалога са државом од које се отцепљују.

– Више не зависите од међународног права, него од сплета међународних околности. Србија не признаје било какве једностране акте и подржавамо јединство Шпаније – напомиње министар Дачић.

Каже да сада многи размишљају да ли су били исправни акти када је реч о Косову.

– Чини ми се да су схватили да ће се проблем обити и њима о главу. Ми не ликујемо због тога, али опет, волео бих да се земљама које су признале Косово деси исто па да ми одлучујемо да ли је реч о међународном праву – додаје Ивица Дачић.

Каже да је Косово одавно постало нежељено дете.

– То у суштини не знају како више да оправдају. Док Британци говоре да смо ми геноцидни народ, ја треба да водим рачуна како да говорим о њима а да се не увреде. Нека ме Вучић смени, али ћу говорити како наш народ гледа на то – истиче Дачић.

Дачић: Познајући Вучића биће избора

Ивица Дачић истиче да познајући председника Александра Вучића очекује, да се истовремено са градским изборима у Београду одрже и ванредни парламентарни избори.

– Очекујем! Знајуцћи Вучића, очекујем! Постоји један израз “не чачкај“, а опозиција се стално чачка, а моли Бога да он не распише изборе. А знајући њега, нисам сигуран да се то неће десити“, рекао је Дачић.

Он је напоменуо да не верује да ће се то догодити у децембру, „али у марту – што да не“.

– Ужелео сам се избора- додао је Дачић.

 

Извор: РТС/Информер.рс