Издвајамо Србија

САД ИСПОСТАВИЛЕ СРБИЈИ СКАНДАЛОЗАН УЛТИМАТУМ! За формирање ЗСО, траже „ВОЈСКУ КОСОВА“!

Фото: Јутјуб

Амерички специјалац за Балкан Брајан Хојт Ји поручио да ће Заједница српских општина бити формирана тек када Срби гласају за оснивање косовске армије

Помоћник заменика државног секретара САД Брајан Хојт Ји, амерички специјалац за Балкан, испоставио је Србима на Косову и властима у Београду нову „непристојну понуду“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хојт Ји је, како сазнајемо, поручио да ће „Заједница српских општина“ на Косову бити формирана тек када Срби у покрајинском парламенту буду гласали за трансформацију постојећих Косовских безбедносних снага (КБС) у „оружане снаге Косова“, дакле тек када подрже стварање „косовске војске“!

Нема дилеме
Српска листа је против косовске војске и у вези са тим нема никакве дилеме
Горан Ракић,
лидер Српске листе

Амерички званичник је овим подржао Приштину у намери да до краја легализује терористичку ОВК, али да и даље избегава формирање ЗСО, на шта су се шиптарски политичари обавезали још 2014. потписивањем Бриселског споразума.

Повратак Џејмија Шеја

Наши дипломатски извори кажу да су из Вашингтона стигла сасвим конкретна политичка условљавања којима се Србија ставља пред свршен чин.

– После „добронамерног савета“ Хојта Јија да Србија треба да раскине све везе са Русијом и уведе санкције Москви, као и да што пре призна независност Косова, на ред су дошле конкретне, дневне теме. Американци сада траже да Српска листа подржи стварање „војске Косова“, да би заузврат Приштина коначно формирала ЗСО, што је у обавези да уради већ више од три и по године – истиче Информеров извор. Према његовим речима, главна веза између НАТО пакта и лажне државе Косово јесте злогласни Џејми Шеј, портпарол НАТО током агресије на Србију 1999. године.

ХАШИМ ТАЧИ
„ПРЕДСЕДНИК КОСОВА“

Искористићемо све могућности како би се трансформација Косовских безбедносних снага у оружане снаге Косова извршила путем уставних измена, уз учествовање свих заједница на Косову.

– Шеј је напредовао и данас је на позицији заменика помоћника генералног секретара НАТО. Његова недавна посета Приштини и састанак са Хашимом Тачијем јасно указује на то да западна алијанса подржава формирање „војске Косова“ и да се на томе увелико ради… – преноси наш извор.

Лидер Српске листе Горан Ракић, коментаришући ове наводе, потврђује да извесни политички притисци постоје.

– Свесни смо да је наш успех у стварању политичког јединства Срба на Косову трн у оку противницима интереса нашег народа.

Међутим, нема те спољне силе која ће успети да неистинама и дезинформацијама унесе раздор у наше редове и поремети односе с Београдом. Ставови функционера Српске листе о кључним питањима на Косову, а међу њима је и такозвана „косовска војска“, остаће јединствени. Против тога смо и ту нема дилеме. Грађанима смо представили јасан програм и предизборна обећањима на основу чега су нам поклонили поверење. То поверење никад неће бити изиграно – подвлачи Ракић.

Западу се итекако жури

Александар Павић, аналитичар руског Фонда за стратешку културу, сматра да је Вашингтону најважније то да на било који начин обезбеди „легално“ покриће за формирање „Војске Косова“.

– Жури им се и у том циљу спремни су да дају разна обећања. Треба имати на уму две ствари: чак и фелерични Бриселски споразум не садржи ниједно слово о „војсци Косова“, док постоји врло јасна обавеза за формирање Заједнице српских општина – закључује Павић.

Вучић: Срби неће учествовати у стварању косовске војске

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија никако не може да учествује у стварању „војске Косова“.

– Видео сам како су неки покушали да нас убеде како је то могуће, али не видим да је то могуће – истакао је Вучић, додајући да је отежавајућа околност у разговорима то што је држава својевремено послала захтев пред Међународни суд правде којим је Косово добило легитимитет за своје деловање.

– Морамо спознати какви смо идиоти били кад смо то урадили. Имали смо тада на власти такве људе као што су Тадић и Јеремић. То нам сада представља језив камен у ципели у свим разговорима – указао је Вучић.

 

 

Извор: М. Добромировић / Информер.рс