Издвајамо Србија

ДОШАО ЈЕ И ТАЈ ДАН! Најмодернији руски „мигови 29“ стигли у Србију – ХРВАТИ, ШТА ЋЕМО САД?!

Фото: Јутјуб

Транспортни авион ‘антонов’ са прва два ‘мига 29’ које нам је донирала Москва слетео јуче на аеродром у Батајници! Остале летелице стижу у наредна три дана!Стручњаци: Најбољи смо у региону!

Џиновски руски транспортни авион ‘антонов 124’ са два модернизована ‘мига 29’, од укупно шест колико је Русија по директиви председника Владимира Владимировича Путина донирала Србији, слетео је јуче на војни аеродром у Батајници! Преостали „мигови“ у Србију стижу у наредна три дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Моћне руске летелице дочекали су српски официри и војни техничари који ће са руским колегама до 20. октобра оспособити „мигове“ за лет. Авионима су, због транспорта, скинута крила, која ће у наредним данима бити монтирана.

Генерација ‘четири плус’
С обзиром на то да су авиони модернизовани на генерацију ‘четири плус’, биће бољи и од румунских Ф-16 и мађарских ‘грипена’. Хрвати не могу да нам парирају
Мирослав Лазански, војни аналитичар

Сваки од наших нових „мигова“ опремљен је најмодернијим радарским системима „жук-М“ и ракетама типа ВВР, чија је прецизност невероватних 99,9 одсто. С оваквом опремом, кажу стручњаци, Србија постаје неприкосновена војна сила у региону!

Узбуна у НАТО

Према речима наших извора, састављање летелица неће бити много компликовано јер су скинута само крила.

– „Мигови“ нису растављени како су објавили неки злонамерни медији, већ су им само скинута крила како би се лакше транспортовали. Оба авиона налазила су се у гигантском „антонову“.

План је да тај руски транспортни авион још двапут слети на Батајницу у наредна три дана, чиме ће испорука „мигова“ бити завршена. Све ће бити спремно да авиони полете на паради у Београду 20. октобра – преноси Информеров извор, који каже да најмодернији радари „жук-М“ гарантују премоћ у ваздуху.

– Овај радарски систем непријатељске летелице открива на 120 километара и омогућава да ракетама буду елиминисани са чак 25 километара раздаљине! На другој страни, застарели ловци „миг 21“, којима тренутно располаже хрватска војска, имају радаре који „виде“ до само 20 километара, а ракетама могу да гађају на свега шест километара удаљености. Зато не треба да нас изненађује њихова паника. Осим тога, „мигови“ ће бити опремљени и савременим ваздух-ваздух ракетама, чија је прецизност у обарању циљева невероватних 99,9 одсто! Реч је о сверакурсним (покривају све углове) радарски навођеним ракетама типа ВВР, које данас користи само руска армија – истиче наш извор.

Војни аналитичар Мирослав Лазански, коментаришући долазак „мигова“, каже да ће Србија са њима бити међу најјачим војним силама у региону.

– С обзиром на то да су авиони модернизовани на генерацију „четири плус“ и да су опремљени „жук-М“ радарским системима, биће бољи и од румунских Ф-16 и мађарских „грипена“. Помиње се и да ће Хрвати набавити борбене авионе, чак је било речи да би могли да их купе од Израелаца – каже Лазански и додаје:
– Међутим, израелске летелице Ф-16 су много скупе, па ће Загреб вероватно узети старије које датирају из осамдесетих година прошлог века и које се полако избацују из употребе. Ти авиони никако нису бољи од „мигова“ које је Србија добила од Русије – подвлачи Лазански.

Значајно појачање
Генерал Момир Стојановић сматра да ће нових шест „мигова 29“ значајно ојачати наше ваздухопловне снаге.

– Када Србија буде имала и остале модернизоване вишенаменске борбене авионе, то ће већ бити респектабилна авијација. Наравно, под условом да све ово прати модернизација и осталих родова војске – закључује Стојановић.

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ
ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ
Ово је добро за Србију. Наравно, то не значи да се припремамо за било какав рат, али мислим да је врло значајно да у свакој области имамо најбоље

 

Извор: Б. Вукчевић-М.Добромировић / Информер