Србија

Нисмо у 1389. години, већ у 2017: Вучић и Ердоган ословили један другог са „драги пријатељу“ и најавили још боље односе

Вучић је захвалио Ердогану и Турској на бројним инвестицијама из те земље

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Србија осећа Турску као пријатеља, а ми смо пријатељи и Турске и турског народа, рекао је данас председник Александар Вучић, на заједничкој прес конференцији са председником Реџепом Тајипом Ердоганом, оценио да ће односи две земље у будућности бити све бољи.

Вучић је оценио да ће односи две земље у будућности бити све бољи. Како је рекао, таква порука ће бити послата и у Новом Пазару, као што се шаље из Београда.

– Није ово 1389. година, како неки мисле, већ је ово 2017. година. Наши односи су важни за будућност Србије – рекао је Вучић.

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ОВО КРИЈУ: САД су објавиле рат Русији, почиње борба за нафту у Сирији

Председник Србије је подсетио да је Србија била једна од првих земаља чији су званичници стали у одбрану уставног и демократског поретка Турске, исте вечери када је у тој земљи покушан пуч, који, како је приметио, сматра у неку руку највишим обликом терористичког акта.

Вучић је подсетио да су званични органи Србије стали на страну легално и легитимно изабраних органа Турске и председника Ердогана, не зато, нагласио је, што нам је нешто било потребно, већ зато што сматрамо да грађани само на изборима могу да одлуче о будућности.

– А не да то неко други чини, насиљем, или уз подршку страног фактора – поручио је Вучић и додао да Србија увек изражава своје противљење било каквом насиљу или чак теротристичком акту, како би се могло назвати оно сто је покушано у Турској пре годину дана.

Он је подсетио и да је Србија увек изражавала саосећање са жртвама терористичких аката и спремност да се заједнички боримо против тероризма.

– У Србији никада нећете имати оне који ће правити пактове с противницима легално изабраних органа у Турској, јер сарадњу базирамо на сарадњи са вама, са онима које је народ изабрао – додао је председник Вучић и нагласио:

– Немамо ништа ни са Гуленом, нити било ким другим.

– Србија жели чисте односе и чисте руке у односима са државама – рекао је српски председник.

Као што ви не дате, наставио је председдник обраћајући се Ердогану, да било ко угрози независност Тусрке, тако ни Србија то не дозвољава и инсистира на поштовању њене независности и поноса.

– Зато, немојте ни да помислите или да сумњате да Србија може да учествује у било чему што је против одлука које су демокартским путем донете у вашој земљи и против демократски изабраних органа – рекао је Вучић и додао да је уверен да можемо да имамо најбоље могуће односе.

Навео је да је потписана заједничка политичка декларација и да ће сваке године бити одржавани састанци, наизменично у Србији и Турској.

Вучић је захвалио Ердогану и Турској на бројним инвестицијама из те земље. Он је додао да ће сутра у Новом Пазару бити потписана још четири споразума.

– Уверен сам да ћемо у будућности градити све боље односе – казао је Вучић и додао да је то „16 садржином веома важних споразума за Србију“.

Вучић је казао да је са Ердоганом разговарао о инфраструктурним пројектима, као и о пројектима из области саобраћаја и туризма.

Навео је да су Турци „број један туристи у Србији“, додајући да број турских туриста из године у годину расте и да је од почетка 2017. године Србију посетило 71.000 Турака.

Вучић је замолио Ердогана да позове приватнике из Турске да улажу у српске бање и изграде најмодерније капацитете, а као пример навео је Врањску бању и њене погодности.

ТУРСКИ ИНВЕСТИТОР ДОЛАЗИ У КРАЉЕВО, ПОСАО ЗА 2.500 ЉУДИ

Председник Србија је најавио је да ће сутра бити потписан Меморандум са турском компанијом „Таип“ која ће инвестирати у Краљеву и у том граду запослити 2.500 људи.

– Чекали смо, а пошто смо били недовољно брижни, па смо успели да уништимо готово све фабрике грађене пре 40 година… Данас смо успели да замолимо и турски инвеститор долази у Краљево, где ће запослити 2.500 радника – рекао је председник Србије.

Вучић је додао да у Краљеву данас има 14.380 незапослених.

ЕРДОГАН: НОВИ ПАЗАР ПРЕДСТАВЉА МОСТ У ОДНОСИМА ТУРСКЕ И СРБИЈЕ

Ердоган је рекао да ће бити оних који критикују јачање пријатељства две земље, али да се на то не треба обазирати.

– Нећемо гледати ко шта говори, шта се коментарише. После једног тешког периода смо дошли ту где смо сада. Желимо да са Србијом, али и са читавим Балканом, направимо велике кораке како би се решили сви проблеми. Зато је потребно и да се између Сарајева и Београда што пре направи пут – рекао је Ердоган истакавши да је потребно да „заједно радимо“.

Ердоган је рекао и да за њега Нови Пазар представља мост у односима између две земље.

– Када са драгим пријатељем Вучићем одем у Нови Пазар, нашој браћи тамо ћемо рећи да је и њихова улога у стварању мира између две земље. Желим да истакнем да никада нећу бити за национализам, и то ћу поновити и тамо – рекао је Ердоган.

Он је подсетио да ће данас са Вучићем учествовати на Пословном форуму који окупља привреднике две земље и додао да су привредници који су из Турске такође у посети нашој земљи, дошли како би у се упознали са могућностима за нова улагања и инвестиције у Србији у наредном периоду.

– Даћу да ћу им подршку за улагање у Србију – подвукао је Ердоган.

Он је указао да је обим трговинске размене између две земље сада 800 милиона долара и није на нивоу на којем бисмо желели да буде.

– До краја године могао би да пређе милијарду долара, али ни то није довољно, циљ је да размену подигнемо на три, односно пет милијарди долара у што краћем периоду – назначио је турски председник.

Он је подвукао да је Турска посебно радила на пољу инфраструктуре, изградњи мостова, тунела и брзих железница, метроа, и да је за 15 година успела да направи 19.000 километара путева што је довело до повећња обима транспорта.

ОСНИВА СЕ САВЕТ ЗА САРАДЊУ

Председници Србије и Турске Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган потписали су данас у Београду заједничку декларацију о оснивању Високог политичког савета за сарадњу Србије и Турске, а представници две владе више споразума о сарадњи.

Србија и Турска потписале су више међудржавних споразума у области економије, трговине и инвестиција, међу којима је проширење споразума о слободној трговини из 2009. које су потписали министри трговине Србије и Турске Расим Љајић и Нихат Зајбекчи.

Проширење споразума о слободној трговини омогућиће Србији бесцарински извоз сунцокрета и говеђег меса.

Министар Љајић и потпредседник турске владе Фикри Ишик потписали су меморандум о сарадњи влада на рестаурацији хамама у тврђави Голубачки град.

Споразуме о сарадњи потписали су и министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић и Турске Вејсел Ероглу у области шумарства и вода.

Потпредседница владе Србије и министарка грађевине Зорана Михајловић потписала је са министром Мехметом Озхасекијем споразум о сарадњи у урбанизму.

Потписани су и писмо о намерама о јачању сарадње у области саобраћаја и инфраструктуре, програм сарадње у области образовања, меморандум о разумевању и сарадњи на реализацији рестаурације Бајракли џамије у Београду, као и парног купатила у Београду.

Потписано је и писмо о намерама у области енергетике.

ВУЧИЋ ЕРДОГАНУ: ДРАГИ ПРИЈАТЕЉУ…

Србија је искрени пријатељ Турске, рекао је председник Србије Александар Вучић данас, на састанку делегација Србије и Труске у Палати Србија, на којем учествује и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, и истакао да је презадовољан састанком тет-а-тет са својим турским колегом.

Вучић и Ердоган су претходно разговарали у четири ока више од сат времена, а на почетку састанка са делегацијама, српски председник се Ердогану обратио са „драги пријатељу“ и захвалио што је делегација те земље дошла у толиком броју.

Рекао је да је и готово цела српска влада присутна, и да се нада да су министри имали добар разговор са турским колегама и делегацијом.

Како је рекао, пре данашњих састанка било је припремљено 10 споразума, а сада ће бити потписано 12, у Београду, и још четири, која ће бити потписана у Новом Пазару.

– Србија је искрени пријатељ Турске и, ма како то некоме чудно звучало, тако ћемо се понашати – поручио је председник Србије.

– Србија је независна и суверена земља – подвукао је и додао да наш однос према Турској никада неће зависити од односа других земаља према њој.

Вучић је, у поздравној речи, подсетио на то да је Србија исте вечери када је покушан пуч у Турској стала на страну изабраних институција и подржала демократске вредности.

– То нигде, никада и ниједне секунде нисмо крили – додао је Вучић.

– Имамо много заједничких интереса у региону, пре свега мир и стабилност и они су од суштинског значаја и зато водимо дијалог са Приштином, који за нас није нимало лак – подвукао је Вуцицћ.

– Мислим да смо много тога учинили и да се ситуација у БиХ стабилизује – рекао је председник Србије и закључио да „Србија никада није била фактор нестабилности на Балкану“.

МЕДВЕДЕВ ПОТПИСАО УКАЗ: Руски ФСБ стиже у Србију

Након тога, разговори су настављени иза затворених врата.

СУСРЕТ У ЧЕТИРИ ОКА ДУЖЕ ОД САТА

Председник Александар Вучић и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарали су данас у Палати Србија нешто дуже од једног сата.

Одмах затим, су наставили разговор на пленарном састанку са члановима делегација две земље. Како је изгледао свечани дочек испред Палате Србија, али и како је Вучич представио Дачића, прочитајте у посебним вестима.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug