Свет

ДА ЛИ СТЕ СПРЕМНИ ЗА БУДУЋНОСТ? Ево како ће планета Земља изгледати за 1.000 година

Људска врста неповратно мења планету и само је питање времена када ће технологија запретити цивилизацији

Пре годину дана, у свом говору на Универзитету Оксфорд, легендарни Стивен Хокинг нагласио је да човечанство може да преживи још само 1.000 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портал Бригхт Сиде саставио је најузбудљивија предвиђања за нови миленијум.

ПАПА ФРАЊА ЗАПАЊИО ВЕРНИКЕ: Не постоји рај, чистилиште, и пакао… ВАТИКАН СЕ ТРЕСЕ, КАРДИНАЛИ ПОБЕСНЕЛИ…

9. Људи ће живети 1000 година

Милијардери већ улажу милионе долара у истраживање о успоравању или у потпуном заустављању старења. У 1.000 година, медицински инжењери могли би да дизајнирају лекове за сваку компоненту која узрокује старење ткива. Алати за уређивање гена већ су ту, и могли би потенцијално да контролишу наше гене и да пруже отпорност на болести.

8. Људи ће се преселити на другу планету

За 1.000 година од сад, једини начин за преживљавање човечанства може бити успостављање нових колонија у свемиру. СпејсX има мисију да „омогући људима да постану свемирска цивилизација и мултипланетарна врста изградњом самоодрживог града на Марсу“. Оснивач компаније, Илон Маск, се нада да ће до 2022. бити прво полетање свемирских летелица, а 4 особе ће летети на Марс 2024.

7. Сви ће изгледати исто

У свом спекулативном експерименту, др Кван је претпоставио да ће у далекој будућности (више од 100.000 година од сада) људи развити веће чело, веће ноздрве, веће очи и имати пигментисанију кожу. Научници већ раде на начинима уређивања генома тако да родитељи могу да одаберу начин на који ће њихова деца изгледати.

6. Имаћемо супербрзе интелигентне компјутере

У 2014. години суперкомпјутер је обавио најтачнију симулацију људског мозга до данас. За 1.000 година од сада, предвиђа се, да ће компјутери моћи да извршавају операције подједнаком брзином као и људски мозак и решавати задатке за које су обичним компјутерима потребне деценије.

5. Људи ће постати киборзи

Машине већ могу да побољшају људски слух и вид. Научници и инжењери развијају бионичке очи да би слепи видели. За 1.000 година од сада, спајање с технологијом могло би бити једини начин да се човечанство такмичи с вештачком интелигенцијом.

4. Чека нас масовно изумирање

Последње масовно изумирање избрисало је диносаурусе с лица Земље. Недавна студија открила је да је стопа изумирања врста у 20. веку до 100 пута већа него што би то било без утицаја на човека. Према неким научницима, само поступно смањење људске популације може помоћи очувању наше цивилизације.

3. Сви ћемо говорити истим глобалним језиком

Главни разлог који ће највероватније довести до универзалног језика је рационализација језика. Лингвисти предвиђају да ће у идућих 100 година 90 одсто језика нестати због миграције, а оне које остану постаће поједностављене. Међутим, сценарио Вавилонске куле и даље изгледа мало вероватно.

2. Грађевине ће се састављати и растављати на захтев

У будућности, људи ће вероватно створити виртуелни свет око себе користећи концепт услужне магле. Идеју услужне магле увео је др Хол и представља полиморфни материјал који се састоји од трилиона међусобно повезаних микроскопских „робота“ који у основи могу да створе било који облик.

1. Нанотехнологија ће решити кризу енергије

За 1.000 година, нанотехнологија ће моћи да очисти оштећења околине, прочишћавати воду и воду, и користити енергију Сунца. Нови материјали ће одговорити на потребу за новом еколошки прихватљивом и ефикаснијом технологијом складиштења енергије.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/Bright side