Издвајамо Свет

ЗАПАД ХВАТА ПАНИКА: Руси започели распоређивање борбених снага близу америчких граница

Британски новинари су забринути због могућности да се руске војне базе појаве на Куби и у Вијетнаму. Према речима представника медија, то ће подићи тензије широм света.

Руски сенатори Франц Клинтевич и Виктор Бондарев су изнели предлог да се руске војне базе распореде “на веома малој удаљености од САД-а“. Сенатори верују да ће такав корак бити адекватан и отрежњујући одговор на распоређивање америчких ракетних система близу граница Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Руска база на Куби би требало да буде први комплекс. Тамо ће бити стационирано вазухопловство и морнарица. Ово је стратешки значајан и кључни тренутак“, рекао је сенатор Франц Клинтевич.

Подржао га је Виктор Бондарев, који је додао да би Русија требало да распореди још једну базу и у Вијетнаму.

Изјаве руских званичника су навеле британске новинаре да се присете 1962. године, када су СССР и САД стајале на ивици нуклеарног рата. Током тих година, највећа војна база СССР-а је била на Куби.

У новембру 2016. године је речено да Русија не води преговоре са кубанком администрацијом о могућности распоређивања руске војне базе тамо.

Истовремено, заменик министра одбране Николај Панков је једном приликом изјавио: “Руско министарство одбране планира да врати војне базе и на Кубу и у Вијетнам. Ми преиспитујемо одлуке које су донете у прошлости. Што се тиче нашег присуства на удаљеним локацијама, ми радимо на томе“.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс