Србија

Како се Коштуница посвађао са Џорџом Војновићем: Тајне српске дипломатије у Вашингтону

Мемоари се углавном пишу у пензији, али Борко Стефановић, лидер Левице Србије и некадашњи директор МСП-а и службеник амбасаде у САД (од трећег секретара до заменика амбасадора), један део својих сећања на политичка збивања у којима је учествовао решио је да објави пре рока. Објавио је књигу „Депеша Вашингтон“ (Дан граф), у којој је изнео непознате детаље о боравку у Вашингтону са фокусом на креирање српског кокуса у америчком Конгресу. Открио је како су изгледали контакти са некадашњим шефом кабинета Барака Обаме Рамом Емануелом, садашњим потпредседником САД Мајком Пенсом, као и са легендом америчког Сената Џорџом Војновићем…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нисам му пришао земљачком причом, иако се он с временом откравио, па је често певушио једну стару нашу песму, није могао да се сети ни како се зове, ни текста. Ишао сам на карту његове бриге за Балкан и жеље да све проблеме треба решавати дијалогом, па и са Албанцима. То је за нас било сјајна стартна позиција, ако са друге стране имате Бајдена који каже да нема потребе за дијалогом. Његова осећања су била уз Србију, али се гнушао парохијалног приступа, гнушао се балканских подела, а са друге стране није волео комунисте и социјалистичку Југославију“, рекао је Борко Стефановић у интервјуу који можете да читате у новом броју Недељника (од четвртка 2. новембра).

Стефановић је описао и један непријатан сусрет тадашњег премијера Србије Војислава Коштунице са америчким сенатором. Тврд наступ српског премијера довео је до свађе.

„Било је врло непријатно. Био сам шокиран када сам видео да Коштуница наступа са причом да би баш Војновић морао да буде више Србин него што јесте, а заборавио је да је то амерички сенатор, да није наш држављанин, да нема никакву обавезу. То је био нетактичан приступ на састанку који се завршио малтене у псовкама и свађи. После сам пар месеци морао то да пеглам“, испричао је Стефановић.

Извор: Недељник