Издвајамо Србија

„План Запада је да Србија за пет година уђе у НАТО“

Доцент на Факултету за међународну политику и безбедност Срђан Перишић рекао је за Спутњик да је циљ Запада да Србија за пет година буде у НАТО.

Он је истакао да ће се у том подухвату ићи корак по корак, пошто је око 80 одсто грађана Србије против учлањења у Алијансу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Европска унија, Брисел и НАТО имају јединствен циљ, а то је да овај простор, како га погрешно зову, Западни Балкан, јер Србија није никад била на западу Балкана, већ у центру, да његове земље постану равноправне чланице Западног света. Притискају нас да конкуришемо, очекују да молимо да постанемо чланица ЕУ и тако нас држе на дистанци од Русије. План Запада јесте само да овај регион уђе у НАТО“, наводи Перишић.

Према његовим речима, чланство у НАТО је било предворје ЕУ за државе попут Румуније и Бугарске.

“Желе да од Македоније, Србије, Црне Горе, БиХ и Албаније формирају посебан савез, унију Западног Балкана, која ће бити под економском контролом Брисела али неће имати пуноправно чланство у ЕУ. Бићемо трећи прстен. После формирања владе у Берлину, ЕУ ће морати да се редефинише али проширења на државе-чланице које отварају нека поглавља неће бити. Први прстен или језгро, биће оснивачи ЕУ, Немачка, Француска, земље Бенелукса, евентуално Италија и Словенија са Аустријом. Други прстен чине остале чланице. Трећи круг су земље Западног Балкана, али ће копча са Бриселом бити само у смислу да испуњавају економске налоге. Бићемо простор за пласирање западне робе, али производња неће постојати. Друга последица је да ће нас тако економски, политички и безбедносно одвојити од Русије. За нас је предвиђено да уђемо у НАТО и да тиме будемо војно одвојени, то је за њих довољно“, додаје Перишић.

Према његовим речима, НАТО планира да учлани цело наше окружење, а руководство је убеђено да ће противљење чланству са 80 пасти на 50 одсто.

“Убеђени су у то. Летос су тражили од Владе Србије, од председника Србије да се у медијима афирмативно говори о НАТО-у. То је био први корак. Не знам који је био одговор Владе и Александра Вучића и да ли они то могу али је то био јасан захтев Хојта Јија. Он је тражио да се од септембра или октобра почне са афирмацијом НАТО-а, како је он најбољи и како може да пружи безбедност свим државама-чланицама“, истакао је Перишић за Спутњик.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com