Србија

КРЕДИТ ЗА КОРИСНИКЕ РОДИТЕЉСКОГ ДОДАТКА! Колико новца можете да добијете и колика је камата

Готово сви родитељи у Србији могу да посведоче о томе да је родитељство скупо. Потребних ствари за децу је много, а новца је све мање, поготово сада, када се грађани суочавају са галопирајућом инфлацијом. Једна од опција за родитеље којима је потребно више новца, а спремни су да се задуже, је кредит за кориснике родитељског додатка.

Банка поштанска штедионица тренутно је једина банка у Србији која у понуди има кредит за кориснике родитељског додатка. Како за портал Нова.рс кажу из ове банке, кредит се одобрава у износу од 10.000, па до максималних 250.000 динара. Рок отплате може да буде од шест до 36 месеци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Потребна документација је решење надлежног органа о признавању права на родитељски додатак и самом за запослене, потврда о запослењу и висини примања“, кажу из БПШ.

Шта је заправо кредит за кориснике родитељског додатка?
Ово је врста готовинског динарског кредита. Отплаћује се преко текућег рачуна на који корисник прима родитељски додатак. Дуг се отплаћује у једнаким месечним ратама и то из дела накнаде по основи родитељског додатка.

Који су услови за добијање кредита?
Право на кредит по основу родитељског додатка може да оствари било који корисник који прима родитељски додатак за друго, треће или четврто дете, само преко текућег рачуна у Банци Поштанска штедионица.

Други услов односи се на финансијско стање и кредитну способност клијента, коју процењује банка.

Каматна стопа за ову врсту готовинског кредита је фиксна и износи, према подацима БПШ, 5,46 одсто.

Такође, постоји могућност превремене отплате.

Остали трошкови кредита
Осим саме камате, постоје још два трошка које корисник треба да исплати. Први је трошак извештаја из Кредитног бироа, који износи 246 динара. Други је трошак менице, односно писменог документа у којем се, у овом случају корисник кредита, обавезује да ће у року да исплати одређени износ. Клијента ово кошта 50 динара.

Пример кредита
Уколико клијент подигне кеш кредит за кориснике родитељског додатка у износу од максималних 250.000 динара, са роком отплате од, такође максималних, 36 месеци, његова месечна рата у овом примеру износиће око 7.500 динара. Укупан износ који ће након 26 месеци дужник да отплати банци биће 270.045, односно око 20.000 више од позајмице.

Колики је износ родитељског додатка?
Према Закону о финансијској подршци породици са децом, родитељски додатак остварује се за прво, друго, треће и четврто дете, али се овај кредит не односи на помоћ коју родитељ прима за прво дете, с обзиром на то да се додатак исплаћује једнократно, у износу од 300.000 динара.

Што се тиче родитељског додатка за друго дете, он износи 240.000 динара и исплаћује се у 24 једнаке месечне рате по 10.000. За треће дете, додатак износи 1.440.000 динара, а исплаћује се у месечним ратама од по 12.000, у периоду од 120 месеци.

За четврто дете, родитељски додатак износи 2.160.000 динара, а у периоду од 120 месеци исплаћује се у ратама од по 18.000.

 

Извор: Нова