Србија

„Сами одлучите о Русији и Центру у Нишу“-ШТА СЕ КРИЈЕ иза Столтенбергове поруке СРБИЈИ

Јенс Столтенберг (Фото: Јутјуб)

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да су односи НАТО и Србије веома добри, да Алијанса поштује одлуку Србије о војној неутралности, а да Србија сама треба да реши хоће ли дати дипломатски имунитет припадницима Руског хуманитарбог центра у Нишу.

– Веома ценимо наше партнерство са Србијом и спремни смо да га унапређујемо кроз блиску сарадњу са српским властима. Биће ми веома драго да поздравим председника Вучића сутра у Седишту НАТО – рекао је Столтенберг у интервјуу Блицу.

– Мислим да су садашњи односи веома добри. Обе стране имају прагматичан приступ односу. Доста практично сарађујемо – рекао је Столтенберг, наводећи више примера сарадње Алијансе и Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он каже да је НАТО свестан значајне улоге Србије за стабилност у региону. Сада се наша сарадња, истиче Столтенберг, шири са научног истраживања на спремност на реаговање у случају катастрофа, па све до учешћа у војним вежбама.

Заједничке вежбе доприносе већој безбедности српских војника ангажованих у међународним мировним операцијама, вежбе цивила за реаговање у ванредним ситуацијама, попут оне која ће ускоро бити одржана у Србији, од непроцењиве су важности када држава мора да се ухвати у коштац с природним катастрофама – навео је он.

Према његовим речима, све су то добре прилике да Србија покаже свету да знатно доприноси регионалној и међународној безбедности.

– У том смислу, захвалан сам што ће Србија сада дати допринос кроз обучавање ирачких војних медицинских стручњака у Србији, у оквиру НАТО програма за Ирак – рекао је генерални секретар Алијансе.

Наводећи да је на Србији да одлучи о томе какву ће спољну и одбрамбену политику да води, Столренберг каже да НАТО апсолутно поштује неутралност Србије и истиче да неутралност не искључује сарадњу и да је НАТО има са одређеним бројем неутралних држава, укључујући Шведску, Финску и Аустрију.

Када је реч о аспирацијама Србије ка ЕУ, он наглашава да је процес европских интеграција заснован на више принципа, који обухватају промовисање и очување демократских вредности, поштовање владавине права и добросуседске односе.

– Поштујемо суверенитет сваке државе у одлучивању о политичким и безбедносним аранжманима; од Русије очекујемо то исто. То је основни принцип европске безбедности на који смо се обавезали Завршним актом из Хелсинкија – рекао је генерални секретар НАТО.

Он напомиње да је свако мешање у демократске процесе неприхватљиво.

– Људи у Србији и Западном Балкану врло добро знају колико би било опасно када би смо се вратили у време када су етнички сукоби били изнад добросуседских односа, а популистички слогани и реторика подривали изгледе за европске интеграције – рекао је Столтенберг.

Само српски народ може да одреди свој пут, али њихова одлука, ма каква била, како је казао, мора бити заснована на чињеницама, а не на превазиђеним митовима и дезинформацијама.

Када је реч о Руском хуманитарном центри у Нишу, Столтенберг је рекао да о томе одлучује Србија.

– Србија сама треба да реши хоће ли дати дипломатски инунитет припадницима Руског хуманитарног центра у Нишу. То ће на крају бити искључиво одлука Србије – нагласио је генерални секретар НАТО.

Извор: Vestionline, Tanjug