Издвајамо Свет

ТАЈНА ДОКУМЕНТА ОТКРИВАЈУ: Британска обавештајна служба упозорена о убиству Кенедија 25 минута пре него што је упуцан

Британска штампа и обавештајне службе су биле упозорене о убиству Џона Кенедија 25 минута пре него што је председник упуцан, наводи се у меморандуму који је објављен пре неколико дана, а што подиже сумње да је убиство Џона Кенедија била завера, која је укључивала више завереника и међународних обавештајних агенција.

У вестима које подећају на раније упозорење које је британска штампа имала о колапсу Зграде Светског трговинског центра, чини се да је осумњичени совјетски шпијун из Гримсбија у Великој Британији, одао британској штампи да ће Џон Кенеди бити убијен, 25 минута пре него што се “пуцњава чула широм света“ 1963. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изузетан позив упућен Цамбриге Неwс, које су биле дом британске обавештајне заједнице у то време, на дан Кенедијевог убиства, откривен је у меморандуму који је објављен међу документима чије је објављивање наредио Доналд Трамп, а односи се на убиство бившег председника Џона Кенедија.

Меморандум наводи да је виши репортер рекао служби МИ5 да је он контактиран у 18:05х по британском времену – 25 минута пре него што је Џон Кенеди убијен у Даласу у Тексасу – а глас м је рекао “позовите америчку амбасаду у Лондон за неке велике вести“ пре него што су прекинули везу.

Стручњаци за ово убиство су рекли да је Алберт Озборн, осумњичени совјетски агент и баптистички проповедник из Гримсбија, био у аутобусу са Ли Харвијем Освалдом, од Тексаса до Мексико Ситија, у недељама пре него што је Џон Кенеди убијен у Даласу.

Озборн је рекао да је био у Линколнширу са својом сестром када је Џон Кенеди умро, а истраживач Дик Расел је у својој књизи “Човек који је знао превише“ рекао да је позив Цамбриге Неwс-у направљен “недалеко од Гримсбија“.

Британски и амерички шпијуни су овој дојави дали додатни кредибилетет јер је тај репорет био “лојалан“ – наговештај да је он можда био доушник – а МИ5 су рекли да су имали “чудно случајан“ позив када је афера “Профумо” потресла Британију неколико месеци раније.

У време смрти Џона Кенедија, Алберт Озборн је рекао да је био са својом сестром Лили Федерстон у близини Гримсбија, “четири или пет дана“.

Десетак дана након атентата, он је рекао да је одлетео за Њујорк преко разних европских земаља.

Лондонски адвокат Мајкл Едовс, који је умро 1992. године и који је велики део свог каснијег живота посветио истраживању Кенедијеве смрти, 1981. године је рекао да је био уверен да је постојао позив упућен Цамбриге Неwс-у, и да је тај позивалац био совјетски агент рођен у Британији, Алберт Озборн.

Рекао је да је он помагао Совјетима да се стекне утисак да је постојала завера, додајући: “Оставили су сваки могући траг, а овај позив је био њихов последњи напор“.

Едовс је такође у својој књизи “Тхе Осwалд Филе“ навео да је совјетски агент заузео место Ли Харвија Освалда након убиства и омогућио Џеку Рубију да га убије, док је прави Освалд био скривен у Русији.

Историчари су одавно фасцинирани везама Алберта Озборна са Освалдом, и тиме да ли је он био део завере да се убије амерички председник.

Агент ФБИ-а Боб Гемберлинг је био задужен за да провери да ли је овај Британац био са Освалдом пре убиства, након што су се појавиле везе између ове двојице мушкараца.

Тада су такође истраживали тврдње да је на том истом путовању у Мексико Ситију Освалд посетио КГБ-овца Валерија Владимировича Костикова.

Гемберлинг је рекао: “Озборн је негирао да је седео поред Освалда. Имао је довољно људи у аутобусу са собом. Мислили смо да је то чудно, тако да је то резултирало тиме да обавимо прилично детаљну истрагу само о њему“.

Међутим, Озборн је признао да је редовно путовао у Мексико – али је рекао да је то због његовог рада у Баптистичкој цркви – и било је тврдњи да је његов псеудоним, Џон Хауард Бовен, пронађен на листи путника Освалдовог аутобуса.

Он је додао: “Мислим да је он био агент. Мој проблем је што не знам да ли је био агент САД-а или стране владе.“

Стручњак за Кенедијев случај, Мери Фарел, је такође провела много времена истражујући да ли је Озборн био умешан у атентат.

Она је 2003. године рекла за ББЦ: “Мислим да је овај човек (Озборн) био способан за било шта… Мислим да је био веома паметан, и наравно да мислим да је Ли Освалд био паметан човек“.

 

Извор: Wебтрибуне.рс