Србија

МОНТГОМЕРИ НАЈАВЉУЈЕ: Стижу црни дани за Србију…

Бивши амерички амбасадор у Србији Вилијам Монтгомери оценио је да ће Србија у наредној години имати виталну улогу у спречавању ескалације било каквих регионалних сукоба, у ситуацији када су делови региона још увек нестабилни, а спољне силе показују појачан интерес да утичу на развој догађаја на Балкану.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Важно је да се Србија издигне изнад ситуације, да не одговара не неизбежне провокације политичких актера у другим земљама региона и да настави да се залаже за помирење – рекао је Монтгомери на питање да прокоментарише шта регион може да очекује у 2018. години.

По његовом мишљењу, проблеми у региону се неће решити гледањем уназад, већ само гледањем унапред, ка томе какав регион треба да буде, а то значи „економски снажан, демократски и у разумној мери интегрисани део Европе“.

Опасност је, каже, да међунационални односи остану антагонистички и потенцијално насилни, док међународна заједница покушава да реши ситуацију у региону „стављајући ханзапласт на дубоке ране које не зарастају као што би требало“.

– Оно што све нас треба да брине је могућност да дође до изненадне насилне провокације познатих или непознатих починилаца, која би ескалирала попут летњег пожара и измакла контроли – каже Монтгомери.

По његовом мишљењу, ово ће бити време испита за руковдства свих земаља, а можда посебно Србије имајући у виду њену величину и јединствену позицију.

– И да напоменем да ЕУ и САД несвесно раде на уништавању Бриселског дијалога, стављајући терет испуњавања услова суштински на Србију, при чему не врше подједнак притисак на косовске Албанце – закључио је он.

 

Извор: Tanjug