Издвајамо Свет

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ СЕ ЗАБОГА ЧУДЕ: Хрватска тугује за ратним злочинцем?!

Немачки „Шпигл“ је на свом порталу објавио чланак у ком се згражава над чињеницом да “Хрватска тугује због једног ратног злочинца”, преноси загребачки „Индекс“

“Инсценацијом свог суицида у судници бивши генерал Слободан Праљак постигао је да се Хрватска иза њега уједини у туговању. Критичка процена његових злочина постала је немогућа, дакле његова последња калкулација је успела“, пише „Шпигл“ и додаје да је Праљково самоубиство “у Хрватској изазвало политички потрес, који се проширио на цели западни Балкан“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводи се како су и председница Колинда Грабар Китаровић и премијер Андреј Пленковић дали похвалне изјаве о Праљку, те да “већина хрватских медија са страхопоштовањем извештава о ‘храбром заповеднику с три дипломе“’, као и да су се многи претходно критички медији сада Праљка усудили описати тек као “контроверзног“.

– Али истина гласи овако: Слободан Праљак је био ратни злочинац. Као некадашњи шеф генералштаба војске босанских Хрвата у рату у БиХ Праљак је знао за убиства, масакре и протеривања.

Он је поврх тога био један од водећих учесника удруженог злочиначког подухвата, чији је циљ био етнички очистити део БиХ и припојити га Хрватској, што је била замисао тадашњег хрватског председника Фрање Туђмана“, констатује „Шпигл“ и подсећа да је по Праљковом наређењу срушен мостарски Стари мост, некадашњи “симбол мирног суживота религија и народа на Балкану“.

Праљка описују као особу која се “перманентно инсценирала“ те ће сада постати “нови народни светац“. Истиче се да хашка пресуда доводи у питање један од “светих темеља оснивања хрватске државе“, онај да је “хрватска нација била искључиво жртва југословенско-српске агресије“.

То је у својој изјави у вези с Праљком поновила и председница Грабар Китаровић, утврдивши да се Хрватска борила за опстанак БиХ. Успут је споменула да су “неки наши суграђани“ починили ратне злочине у БиХ, али да је “неправедно што српски и бошњачки злочини против Хрвата нису кажњени на исти начин“.

„Шпигл“ наводи да у региону пресуде Хашког суда прихватају само они који не размишљају националистички, цитирајући притом оцену стручњака за југоисточну Европу Флоријана Бибера. Заправо се догодила и регресија у односу на ставове пре десет година, када су критички гласови имали више простора у јавности.

И други немачки медији су писали о пресуди хашког суда шесторки и самоубиству Слободана Праљка. Врло критички се гледа на реакцију хрватских власти и изражава чуђење зашто се у Хрватској с толико емоција и подршке реагује на смрт једног осуђеног ратног злочинца, наводи „Индекс“.

 

 

Извор: Информер / Index.hr