Издвајамо Србија

УДАР НА СРБИЈУ ПРЕДВОДЕ ЛИТВАНИЈА, ЛЕТОНИЈА, ЕСТОНИЈА И ПОЉСКА: САД и ЕУ појачавају притисак на Београд због Русије!

Фото: Јутјуб

Вашингтон и Брисел спремају нове притиске на Србију, због чврстог става наше земље да нећемо уводити санкције Русији, а који је у Москви, у присуству Владимира Путина, „зацементирао“ председник Александар Вучић. Притисци на председника Србије биће све огољенији, а међу земљама које су задужене за жесток удар на Београд су Литванија, Летонија, Естонија, Пољска…

Како сазнајемо, једна од казнених мера, могла би да буде и пролонгирање отварања поглавља 31, које се односи на спољну и безбедносну политику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У овој „игри живаца“, где се из САД и ЕУ куртоазно поручује да им не сметају везе Србије са Русијом, иза кулиса се спрема деликатан дипломатски маневар према нашој држави.

Дипломатски извори преносе да ће се већ у првим месецима 2018. године наставити тежње западних сила да Београд призна територијални интегритет лажне државе Косово, значајно умање апетите Милорада Додика за независношћу Републике Српске, али и да се персоналу Руско-српског хуманитарног центра не додели статус дипломатског особља.

С тим што ће ти притисци на председника Александра Вучића бити све огољенији. Једна од казнених мера, могла би да буде и пролонгирање отварања поглавља 31, које се односи на спољну и безбедносну политику.

Шеф дипломатије Ивица Дачић, каже да је сигурно да ће Србија и даље бити под великим притиском и ЕУ и САД:

– Али зна се да имамо два стратешка циља – чланство у Унији и заштиту територијалног интегритета и суверенитета. Поступаћемо и убудуће тако да задовољимо оба та циља.

Дачић је убеђен и да децидиран став изречен у Москви, да нећемо уводити санкције Русији, неће штетити нашем европском путу.

– Нисмо још ни отворили то поглавље 31, а даће Бог да се дотад измире ЕУ и САД са Русијом – закључује министар спољних послова.

Према информацијама, поглавље 31 сигурно ће бити „на леду“ још целе следеће године и још се не зна које све „замке“ за Србију ће бити уграђене као мерила за отварање и затварање преговора о овој области.

Наиме, Брисел још није припремио извештај о скринингу, јер одређени број земаља инсистира да се Србији наметну додатни услови за отварање поглавља 31. Ту предњачи Литванија (која је била и последња земља која је ратификовала ССП са Србијом), али зазор од јаких веза Србије и Русије имају и Летонија, Естонија, Пољска…

Те државе страхују да би Србија, када постане чланица ЕУ, могла да буде „тројански коњ“ Русије у Европском савету и да блокира све важне одлуке. Зато траже измене Стратегије националне безбедности и Стратегије одбране, како би се Србија и „на папиру“ обавезала да ће јој ЕУ увек бити испред Русије.

И Игор Новаковић, координатор Радне групе за поглавље 31 Националног конвента о ЕУ, потврђује да засад нема назнака из Брисела када би могли да почну преговори о поглављу 31.

Он додаје да би многе ствари и рокови могли да буду познати у фебруару следеће године, за када је најављено усвајање Стратегије проширења ЕУ.

– Постоје назнаке да ту неће бити само притисака и условљавања, већ и неких нових инструмената како би се охрабрио и убрзао наш пут ка чланству.

Пет пута смо одбили уцене из Брисела и САД!

Брисел стално тражи од Београда да подржи декларације које је усвојила ЕУ, али Србија до сада није гласала ни за један документ који се односио на Русију. У првој половини ове године, Србија се од 16 декларација ЕУ, сагласила са њих 11. Од пет декларација које нисмо подржали, две се односе на ситуацију у Украјини, а по једна на Сирију, ситуацију у БиХ и Конгу.

 

 

Извор: Новости.рс