Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ! Саопштио сјајне вести! Ово је важан дан за Србију!

Председник Србије Александар Вучић присуствује свечаности поводом почетка рада постројења „Дубока прерада“, кључног пројекта друге фазе модернизације Рафинерије нафте у Панчеву

Председник Вучић је пожелео срећан рад свима у командном центру Рафинерије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је ово велики дан за Србију и велики дан за унапређење односа између Србије и Русије.

– Људи који су градили ову конструкцију од 96 метара имали су више вера и знања од мене. Мало сам веровао да ћемо ово успешно да завршимо. Ово је веома важан дан за Србију, велики дан за Србију и даље унапређење односа Србије и Русије и стварање још већег поверења и блискости, то је потврда наше заједничке ефикасности, доброг рада и резултата. Ово ће поправити позицију НИС на тржишту, Србија је добила једну од три најмодерније рафинерије у региону. Све је урађено на најмодернији начин – рекао је Вучић.

– Имаћемо мање прашине и прашкастих честица. Ово постројење показује како као Феникс из пепела можете да подигнете нешто што је било урушено 1999. године.

Како каже, није случајно да се Србија данас налази на челу Европе по стопи раста, и додаје да са истим жељама и захтевима улазимо и у наредне године.

– За то нам је потребна добра сарадња са руским пријатељима. Ми смо данас широм отворили врата договору са представницима Гаспромњефта – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је близу проналазак решења за Петрохемију, и додао да Руси и Срби то заједнички могу да ураде.

– Још једна важна вест за грађане. Знате да смо са ММФ и Светском банком већ годинама имали проблеме са Петрохемијом и данас смо не само одшкринули већ широм отворили врата договору са Гаспромењфтом.

Захвалио је генералном директору Гаспромњефта Александру Дјукову што има храбрости да доноси тешке одлуке.

– У Петрохемији имамо 1.320 радника и чини ми се да смо билизу да нађемо решење и за њих и за хемијхску индустрију Србије. Зато ће Дјуков данас а ми до сутра формирати радну групу, најбољи тим да то решимо заједнички са Русима – истакао је Вучић.

Каже да је то велика ствар за Србију, али да није лак задатак за НИС, нити за нашу државу.

– Уверен сам да заједнички то можемо да направимо, додао је Вучић.

Вучић каже да гледају у будућност како да са заједничким партнерима направе што боље резултате.

– Честитам и свим грађанима Србије на овом фантастичном резултату – завршио је Вучић.

Постројење вредно 300 милиона

Пројекат је модернизовао рафинерију и повећао ефикасност прераде, а вредан је више од 300 милиона евра.

Нафтна индустрија Србије је раније објавила да је завршетком пројекта „Дубока прерада“ Рафинерија у Панчеву постала једна од најмодернији и „најзеленијих“ у региону.

Почетак рада „Дубоке прераде“ доноси бројне еколошке користи, а пре свега престанак производње мазута са високим садржајем сумпора и смањењу емисија гасова и прашкастих материја у ваздух.

На тај начин унапређена је еколошка слика не само Панчева, већ и целе Србије.

Престанак производње мазута са високим садржајем сумпора, донеће до 98,8 процената смањење емисије СО2, 58,2 процента мање емисије прашкастих материја, 9,8 посто смањења емисије НО2 и унапређење енергетске ефикасности Рафинерије.

Поред тога, на новом постројењу запослено је 63 домаћих стручњака.

Пројекат је омогућио производњу веће количине најквалитетнијих горива: дизела, бензина и течног нафтног гаса.

Такође, почиње и домаћа производња нафтног кокса, који се до сада увозио, што ће додатно унапредити енергетску стабилност Србије.

У изградњу новог комплекса „Дубока прерада“ уложено је више од седам милиона радних сати, на пројекту је просечно свакога дана радило 1.100 људи, а више од 80 одсто ангажованих радника били су локални извођачи.

НИС је раније саопштио да завршетак тог пројекта не значи и крај модернизације комплекса за прераду нафте у Панчеву и најавио да ће водећи акционар НИС-а руска компанија Гаспром њефт и Република Србија наставити да улажу и јачају конкурентност рафинерије.

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс