Србија

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ У МОСКВИ: Наше везе са Русијом су нераскидиве, ОЧЕКУЈЕМО ПОМОЋ ЗА ОЧУВАЊЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ!

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

Патријарх српски Иринеј служио је у Подворју Српске православне цркве у Москви недељну литургију, а у беседи казао да су везе Србије са Русијом нераскидиве, као и да од ње очекујемо помоћ за очување Косова и Метохије

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Срби су увек били посебно везани за Русију, а у теским временима смо оцекивали да од ње добијемо наду и помоћ. Зелимо да и даље имамо јаке духовне, али и друге везе, зато нас нико не мозе одвојити од Русије, без обзира на све притиске који се сада чине – рекао је српски патријарх обраћајући се верницима у Цркви апостола Петра и Павла, преносе Вечерње новости.

Патријарх је говорио и о Косову и Метохији, наводећи да је то наша „велика рана“ и да се тамо налази више од 1 300 цркава и гробова наших великана.

– Косово и Метохија је за нас Србе света земља. Очекујемо помоћ Господа, али и насе братске Русије да сацувамо ту насу свету земљу – рекао је Иринеј.

Иринеј је рекао и да је Русија велика нада не само православног него целог хришћанског света.

– Радује нас што је Русија стала на ноге и сто је православље у братској земљи у успону. Русија је велика нада не само православног него целог хришћанског света. Где год су долазили Руси су показали велику врлину љубави – рекао је Иријенеј, наводе „Новости“.

Како преноси лист, на литургији се окупио велики број Срба који раде и зиве у Москви, али и многобројни руски верници, а поред црквених званицнцика присуствовао јој је и српски амбасадор у Москви Славенко Терзић.

Делегација СПЦ на челу са патријархом Иринејом је досла у Москву на позив руског патријарха Кирила на обелезавање 100-те годиснице Сверуског помесног сабора и успостављања Руске патријаршије, као и устоличења првог руског патријарха Тихона.

Старешина Подворја СПЦ у Москви Антоније уручио је патријарху Иринеју поклон српских и руских верника – две вредне панагије и крст.

 

Извор: Tanjug