Занимљивости Издвајамо

ПОТРЕСНО! Овај призор ће ме пратити док сам жив(ВИДЕО)

Foto:Jutjub

На срцепарајућем видео-снимку фотографа Пола Никлена, може се видети како изгладнели бели медвед тумара напуштеним острвом у потрази за храном.

Животиња, нажалост, није имала среће
Бивши биолог, који је до сада забележио смрт више од 3.000 медведа у дивљини, каже да је последњи сусрет за њега био нарочито тежак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Видео-снимак који је настао том приликом приказује последње дане живота једног белог медведа.

Изморена глађу, животиња је тешком муком успела да се довуче до канте са смећем, тражећи било шта што би могло да је одржи у животу.

Оставши кратких руку, медвед је легао на земљу, чекајући смрт.

– Цела екипа је плакала док је снимала. Тај призор ће ме заувек прогонити – рекао је Никлен.

– Једва је вукао задње ноге. Када дуго гладујете, долази до атрофије мишића. Процес је дуг и болан – додао је.

Одсуство ледених површина погубно је за поларне медведе, с обзиром на то да од леденог покривача зависи њихов лов на фоке. Острво Бафин у Канади, на којем је настао видео, једно је од места која су најтеже погодиле климатске промене.

Храњење дивљих поларних медведа у Канади је строго забрањено, али чак и да је то урадио, Никлен би тиме само одложио оно најгоре.

– Наравно да нам је то пало на памет. Али није као да ходамо около са пиштољем за успављивање или 200 килограма меса ‘у џепу’ – објаснио је.

Никлен је рекао да је медвед највероватније угинуо неколико сати или дана након што је видео снимљен, преноси Дејли мејл.

– Овако изгледа изгладњивање. Мишићи атрофирају, нестаје енергије. Тешка је то смрт – рекао је.

Фотограф је додао да је желео да забележи „агонију овог створења“ јер није желео да његова смрт буде узалудна. Његов циљ био је подизање свести о климатским променама и њиховом утицају на многе животињске врсте.

– Сломило ме је, али сам знао да морам да поделим овај призор са другима, у нади да ћу тиме допринети сламању зида апатије који је човечанство подигло око себе – закључио је.

 

 

Фото: Јутјуб

Извор: Б92.нет/Информер.рс