Србија

РИГОРОЗНЕ КОНТРОЛЕ ДО 17. ДЕЦЕМБРА! 500 патрола лови по Србији ПИЈАНЕ И ДРОГИРАНЕ ВОЗАЧЕ!

Саобраћајци у наредних седам дана најављују нулту толеранцију према возачима који буду имали више од 0,3 промила алкохола у крви или буду позитивни на неку од шест психоактивних супстанци. Прошле године за недељу дана кажњено 1.286 возача

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чак 500 патрола Саобраћајне полиције од јуче па све до 17. децембра ловиће по Србији пијане и дрогиране возаче! Најављена је нулта толеранција, па ће свакоме кога ухвате са више од 0,3 промила алкохола у крви или буде позитиван на неку од шест психоактивних супстанци одмах бити написана казна.

Прошле године у овој међународној акцији, која се спроводи широм Европе, на нашим друмовима је због вожње под гасом 1.286 возача искључено из саобраћаја за седам дана, што је нешто мање од 200 дневно.

Како сазнајемо у Саобраћајној полицији, њихове патроле ће у наредних седам дана бити распоређене у свим већим градовима и на сваком важнијем путу у Србији.

– Акција појачане контроле, коју од јуче до 17. децембра организују све државе чланице Мреже саобраћајних полиција Европе (ТИСПОЛ), има за циљ да још једном укаже возачима на опасност коју носи са собом вожња у алкохолисаном стању или под дејством психоактивних супстанци. Широм Србије, све време трајања акције биће распоређено 500 патрола, од тога само у Београду 250. Владаће нулта толеранција, што значи да ће бити кажњен свако ко буде ухваћен са више од 0,3 промила алкохола у крви, колико је законски дозвољени минимум. Такође, возаче ћемо ове године тестирати и на шест психоактивних супстанци – каже извор Информера из Саобраћајне полиције и додаје да је прошлогодишња акција дала одличне резултате:

– Тада је за седам дана из саобраћаја искључено 1.286 возача, што је нешто мање од 200 дневно. Од тог броја, 273 возача су задржана на трежњењу у службеним просторијама.

Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја, каже за Информер да су возачи који управљају колима под дејством алкохола или дроге праве „темпиране бомбе на путевима“.

– Сваки возач који је у пијаном стању или под дејством наркотика, а зауставио га је полицајац, имао је много среће, јер је неколико метара даље могао да погине у саобраћајној несрећи. Свако ко седне за волан под гасом мора да зна да је то веома скуп спорт! Осим што возачи могу да угрозе себе или друге, чињеница је и да уколико изазовете саобраћајну несрећу под дејством алкохола, плаћате све трошкове, који су често милионски. Осигурање тада не покрива баш ништа – каже Окановић.

Професор Саобраћајног факултета у Београду Милан Вујанић сматра да се овакве ригорозне акције морају спроводити све док се са путева не уклони и један пијани возач.

– Употреба алкохола или дроге код возача утиче на лажан осећај сигурности и лагодности, због чега је изузетно опасно седати за волан у таквом стању! Да ствар буде гора, одређене дроге се могу детектовати и 30 дана након употребе. Зато подржавам да се возачи контролишу и адекватно кажњавају уколико угрожавају свој и живот других – каже Вујанић.

КАЗНЕ ЗА ПИЈАНЕ ВОЗАЧЕ

0,31-0,5 промила
Казна:
5.000 динара

0,51-1,2 промила
Казна
6.000-20.000 динара
6 казнених поена
3 месеца одузимања дозволе

1,21-2,00 промила
Казна
15.000-30.000 динара
8 казнених поена
4 месеца одузимања дозволе

2,01 и више промила
Казна
100.000-120.000 динара
10 казнених поена
6 месеца одузимања дозволе

КАЗНЕ ЗА ДРОГИРАНЕ ВОЗАЧЕ

15.000-30.000 динара
Одузимање дозволе на шест месеци
Задржавање у полицијској станици 12 сати
*Казне су у динарима

Психоактивне супстанце које се контролишу

*Кокаин
*Хероин
*Бензодиазепин
*Канабис
*Метамфетамин
*Амфетамин

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Informer.rs