Србија

ШЕШЕЉ: ОСТАЈЕМ У ПОЛИТИЦИ ДО СМРТИ, па макар имао и 0,5% гласова!

Фото: Јутјуб

Лажу истраживачи, СРС у Београду није испод цензуса, ми имамо бар 20 одсто. Али чак и да добијем мање од процента подршке, нећу поднети оставку!

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лидер СРС Војислав Шешељ, коме стручњаци и истраживачи јавног мњења прогнозирају да неће проћи цензус на предстојећим изборима у Београду, каже да и у случају дебакла неће поднети оставку и отићи с места шефа своје партије!

Коментаришући истраживања према којима у престоници ужива подршку једва 2,5 одсто бирача, Шешељ тврди да су ти подаци лажни и да у граду има најмање 20 процената.

– Али макар ја имао и само 0,5 одсто гласова, остајем у политици! Не идем нигде, не пада ми на памет да подносим било какве оставке! Остајем у политици до смрти! – поручује Шешељ за Информер.

Шеф СРС је потпуно убеђен да ће прећи цензус у главном граду.

– Свесни смо ми да не можемо сами да освојимо власт у Београду. Али нама је важно да у овој поларизацији прођемо цензус и да имамо јаку одборничку групу. Онда ћемо видети да ли постоји могућност да уђемо са неким у коалицију – истиче Шешељ. Упитан како коментарише то што истраживања јавно мњења показују да је далеко испод цензуса, наш саговорник одговара да је све то лажно.

– То су нека фингирана, плаћена истраживања. Јако су скупа ствар та истраживања, ми се не бавимо њима. Неки други то озбиљно раде. Вероватно у Вучићевом кабинету то раде, али не обавештавају јавност. То је један вид политичке борбе и обмањивања јавности. Тако стимулишете своје потенцијалне бираче, а дестимулишете противнике – објашњава Шешељ.

Директор агенције „Фактор плус“ Владимир Пејић, на другој страни, сматра да је ово очекиван Шешељев став јер радикали од деведесетих година нису никога кажњавали због лоших изборних резултата.

– Шешељ увек тврди да има много већу подршку него што је заиста има. И за претходне изборе тврдио је да има више од 20 одсто, па је имао знатно мање. Било како било, он има доследан став. Шешељ је зависник од политике, био је чак спреман и да умре за своју идеју. Кад је о проценама реч, објавили смо шта смо имали и не коментаришемо појединачне случајеве – подвлачи Пејић.

Директор ЦЕСИД Бојан Клачар оцењује да је, познајући Шешеља, тешко могуће да се СРС угаси, чак и ако резултати не буду добри.

– Готово је немогуће да се партија угаси докле год Шешељ буде спреман да се политички ангажује. Само у случају да он не жели да се бави политиком, будућност СРС била би неизвесна. Тешко је прогнозирати њихов резултат, али је тешко очекивати нешто значајније. Београд није њихово традиционално упориште, а имају лош тренд од председничких избора и велика је конкуренција десно оријентисаних странака – наглашава Клачар.

Аналитичарка Јелена Вукоичић истиче да се Шешељ читав живот бави политиком, те је логично што не одустаје.

– Основни проблем СРС је неспособност да се трансформишу у складу с друштвеним и политичким околностима које се мењају. Иако десница у Европи јача, странка оваква каква је сад, заглављена у деведесетим и без јасног плана, тешко може да постане лидер десног крила – закључује Вукоичићева.

 

Извор: Informer.rs