Свет

СВЕТ У ПАНИЦИ! КИМОВЕ НУКЛЕАРНЕ РАКЕТЕ СУ САМО ПАРАВАН?! У тајности развија много опасније оружје!

Сједињене Америчке Државе недавно су увеле нове санкције Северној Кореји због нуклеарног програма те државе. Међутим, у Јужној Кореји је друго смртоносно оружје у центру пажње, оно које је много лакше и јефтиније направити – антракс.

Ове недеље влада Јужне Кореје је морала да негира да су председник и други званичници вакцинирани против овог биолошког оружја.

Портпарол председника је рекао да је корејски Центар за контролу и превенцију болести купио 1.000 доза вакцина против антракса које ће дати агентима који се боре против тероризма или цивилима у случају да буду изложени антраксу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Те вакцине су стигле у новембру, а портпарол је рекао да их је наручила претходна администрација.

Затим је објављено да је америчка војска послала узорке антракса за проучавање у Јужну Кореју као и у делове САД, Канаде и Аустралије.

Из јужнокорејске владе је саопштено да не постоји план да се становништво превентивно вакцинише.

Забринутост јавности у Јужној Кореји је посебно допринела вест да су наводно код једног севернокорејског војника, који је побегао на југ, нађена антитела антракса, што сугерише да је он или вакцинисан или био изложен антраксу.

Јужнокорејска безбедносна служба није могла да потврди те наводе.

Ипак ово је само последњи у низу догађаја који указују на то да севернокорејски лидер Ким Џонг-ун ради на хемијском и биолошком оружју.

Држава је стално негирала да има програм развоја биолошког оружја и сваки могући доказ је сакрила.

Као потписник Конвенције о биолошком оружју (БВЦ), Северна Кореја „одржава свој досљедан став да се супротстави развоју, производњи, складиштењу и посједовању биолошког оружја“, наводи се у саопштењу Пјонгјанга.

Међутим, пре две године је на државној телевизији Северне Кореје приказан прилог о посети Кима Биотехничком институту у Пјонгјангу, који је забринуо Запад.

У постројењу које је наводно намењено прављењу пестицида, аналитичари су приметили бројну скупу опрему и машине које могу да се искористе за узгајање огромне количине бактерија и да претворе милијарде спора у фин прах.

Међународним санкцијама је забрањена продаја многих од тих машина Северној Кореји због њихове могуће употребе у порграму биолошког оружја.

Ове године је поново скренута пажња на севернокорејски хемијски и биолошки програм пошто су севернокорејски агенти отровом ВX убили његовог полубрата Ким Џонг-нама на аеродрому у Куала Лумпуру.

Међутим, много тога о програму севернокорејског биолошког оружја није познато, укључујући и то да ли је и даље у току, наводи недавно објављен извештај истраживача са Харварда.

Извор: Kurir.s/ Avaz.ba