Издвајамо Србија

АМЕРИ СУ ТВРДИЛИ ДА НИЈЕ ОБИЧАН ЧОВЕК, ВЕЋ РУСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ! Александар Велики најјачи човек свих времена стигао у Србију (ВИДЕО)

Најбољи рвач свих времена, легендарни руски спортиста Александар Александрович Карељин, стигао је посету Србији.

Наиме, председник Србије Александар Вучић састаће се с једним од најбољих рвача и садашњим послаником у Руској Думи Александром Карељином и некадашњим светским и олимпијским шампионом у пливању Александром Поповом у Председништву Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски медвед, Експеримент, Александар Велики… само су неки од надимака које је током своје блиставе каријере стекао човек надљудске снаге – Александар Карељин.

Легендарни руски рвач поставио је такве стандарде у рвању па и самом спорту које је веома тешко достићи. Човек који је освојио три златне и једну сребрну олимпијску медаљу, који је девет пута био светски и 12 пута европски шампион и даље је жива спортска легенда. Његов скор од 887 победа и само два пораза у професионалној каријери данас изгледа нестваран.

Својом појавом утеривао је страх у кости ривалима. Висок 192 центиметара са 130 килограма мишића изгледао је као суперхерој Хулк.

Од рођења је било јасно да ће бити посебан. Александар је рођен у хладном Сибиру, у Новосибирску. Веровали или не, на рођењу је имао чак 6,8 килограма!

Карељин се брзо развио у снажног тинејџера. Већ са 15 година изгледао је застрашујуће. Са конституцијом која није типична за рваче успоставио је доминацију у овом спорту.

Пуних 13 година Карељин није знао за пораз на рвачком борилишту. Комбинацијом снаге, технике и брзине суверено је владао супертешком категоријом.

Ако се чињеници да је 13 година био без пораза дода и податак да пуних шест година у борбама није изгубио ни поен, онда се може наслутити о каквом се невероватном борцу ради.

Један карактеристичан захват назван је „Карељиново бацање“. Карељиње противнике дизао из партера, држећи их за појас, и снажно их бацао преко главе о струњаче. Сличан захват је тешко изводљив у тежим категоријама, посебно у супертешкој где наступају такмичари тежи од 120 килограма. То је био само још један доказ скоро надљудске снаге великог Карељина.

Американци су га оптуживали да се допингује. Како нису могли да га скину са трона, одмах су уследила оговарања. Спекулисали су да је реч о руском експерименту, да су Руси на њему испробавали нове методе допинга. Због тога је и добио надимак Експеримент.

На оптужбе је реговао тако што се добровољно пријављивао на допинг контроле.

На Европском првенству у Будимпешти 1996. године Александар је направио невероватан подвиг. У полуфиналу му је пукао грудни мишић, лекари су рекли да одмах мора на компликовану операцију, међутим, он је на споствену одговорност одлучио да наступи у финалу и победио је!

Након небројено рекорда, легендарних мечева и тоталне доминације, ера Александра Карељина окончана је на Олимпијским играма у Сиднеју 2000. године. Након три олимпијска злата освојена на Играма у Сеулу, Барселони и Атланти, руски рвач је неочекивано изгубио у финалу Олимпијских игара у Сиднеју. Гарднер је освојио само један поен и то након што су судије неколико минута већале да ли да примене ново правило уведено неколико месеци раније. Након што су одгледали снимак, одлучено је да Гарднеру дају поен, који је успео да сачува до краја меча. Карељинов поглед на проглашењу победника многи су сматрали најјезивијим моментом у историји олимпијских игара.

Након спортске каријере Карељин је почео политичку каријеру, као део Путинове Уједињене Русије. Карељин је и велики пријатељ Србије и наша земља је једно од ретких места где воли да се задржи дуже.

 

Извор: Курир спорт