Србија

СРБИЈИ СЕ СПРЕМА УКРАЈИНСКИ СЦЕНАРИО! Опасан план Запада, после Косова, покушаће да нам отму и Санџак и Војводину!!

Пример Украјине јасно најављује нашу будућност. Сулејман Угљанин већ тражи снаге УН у области Новог Пазара, а Ненад Чанак види Војводину као Каталонију

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Запад увелико за Србију спрема „украјински сценарио“ и планира да нам после Косова и Метохије отме и Рашку област, односно Санџак, али и Војводину, упозорава угледни историчар Чедомир Антић.

У опширној анализи геополитичких прилика у свету, Антић је за ‘Спутњик’ рекао да види јасну везу између дешавања у Украјини и ситуације на Балкану и поручио да нам пример те земље јасно показује каква нас будућност чека!?! Као посебну опасност Антић је истакао сепаратистичке тежње Сулејмана Угљанина и Ненада Чанка, који отворено раде на цепању Србије.

Упитан да прокоментарише цртање нових граница на Балкану, Чедомир Антић је рекао да је само питање времена када ће то постати званична политика САД.

– У Америци већ дуго говоре о томе. И бивши државни секретар Џон Кери и потпредседник Џозеф Бајден говорили су и сада говоре о линији ватре и о томе да Србија мора да зна где се налази. Нама говоре да је наш проблем само Косово, а суштински то није тако. О Војводини се, на пример, не говори ништа скоро две године, а сада одједном неко ко се годинама заклињао у ЕУ слави покушај насилног отцепљења Каталоније! И то ради у Новом Саду, у коме живи 86 одсто Срба!?! Такође, онај ко буде решавао косовски проблем следеће године, треба да зна да га одмах после тога чека проблем БиХ, односно Републике Српске, односно Санџака… – истакао је Антић, који тврди да Сулејман Угљанин има задатак да у Србији направи ‘малу Босну’:

– Не заборавите да бивши савезник свих наших влада Сулејман Угљанин већ сада тражи да УН пошаље своје војне снаге у област Новог Пазара. Он тражи и просторе у којима већински живе Срби… Дакле, ми тамо потенцијално имамо нову Босну, само умањену. И шта ћемо онда? Морамо да будемо принципијелни, али најважније питање је да ли смо са КиМ били принципијелни? У сваком случају, пример Украјине најављује неку нашу будућност. Волео бих да грешим, али плашим се да је то тако… – упозорио је Антић.

Он се осврнуо и на недавне опасне претње и претензије бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, усмерене према Србији.

– Држава коју су он и његов отац обећали својим људима не подразумева постојање Срба ни Хрвата. Они могу да постоје само у мери у којој то Бошњаци дозволе, као нека врста безутицајних националних мањина. И зато су планови Изетбеговића опасни за читав регион… – објаснио је Антић.

И док Угљанин и Чанак јуче нису желели да коментаришу ове наводе, аналитичар Стевица Деђански каже да нам са Запада, али и „изнутра“ следе озбиљни притисци.

– Никоме не одговара јака и независна Србија, па су свакакви сценарији могући, а притисци су све јачи. Наша опозиција спремна је да прода све српске интересе, чак и да пролије српску крв за мало власти, али верујем у снагу и памет нашег народа. Докле год покрете сепаратизма у Србији представљају Сулејман Угљанин и Ненад Чанак, не треба да се бринемо, јер им је упориште у народу мање од пола процента, и то заједно – истиче Деђански.

На другој страни, бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић каже да нема сумње да инострани фактори стоје иза одузимања КиМ Србији и да они сада подстичу и нове сепаратистичке тежње.

– Пре свега, то је деловање Немачке, Велике Британије и САД. Још је немачки амбасадор Андреас Цобел рекао да ако Србија настави да говори да је Косово њено, може да остане и без Санџака. Није то била метафора, већ отворена претња… – објашњава Јовановић, додајући да су поједини српски политичари само марионете у рукама Запада.

– Чанак и Угљанин су били део Владе и српска политичка елита сноси велику одговорност што их је примила у своје структуре. Они уз снажну подршку странаца разарају Србију, они су оруђе за геополитичке циљеве САД, Немачке, Британије… – закључује Јовановић.

Европа нам шаље поруку по Харадинају

Чедомир Антић се осврнуо и на недавно скидање премијера лажне државе Косово Рамуша Харадинаја са Интерполове потернице, поручивши да је Европа овим потезом јасно показала како види нас, а како Албанце.

– Харадинај је најјаснији симбол нашег статуса. Њега је представник УН примио на кафу кад је одлазио! Човека који је својим рукама убијао друге људе, криминалца по свим основама!?! Можда никада не будемо у ЕУ и сматрам да не треба да будемо, већ да размишљамо о нашим националним и државним интересима. Ако нам не дају иста права као Албанцима, нама није место тамо… – напомиње Антић.

 

Извор: Informer.rs