Русија

ПАНИКА У КИЈЕВУ! Зеленски наложио хитну истрагу

Градоначелник Одесе је раније изјавио да је забринут због раста мржње „према свему што је руско“

Председник Украјине Володимир Зеленски наложио је Министарству унутрашњих послова и СБУ да истраже градоначелника Одесе Генадија Труханова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Повод је била петиција којом се тражи „да се обрати пажња на поступке и изјаве” градоначелника, која је у септембру постављена на сајт шефа државе. Прикупила је 25.000 потписа неопходних за њено разматрање. Аутор петиције тврди да је Труханов држављанин Русије и да се придржава проруских ставова. Аутор је дао предлог да се градоначелнику Одесе одузме украјинско држављанство и кривично гони.

„Послао сам писма Служби безбедности Украјине и Министарству унутрашњих послова Украјине са захтевом да провере дате информације“, рекао је Зеленски у одговору на петицију.

Он је напоменуо да питања лишења држављанства и кривичног гоњења нису у његовој надлежности, али је обећао да ће известити о резултатима провере надлежних органа.

Раније је градоначелник Одесе Генадиј Труханов у интервјуу италијанском листу Коријере дела сера рекао да се противи рушењу споменика руској царици Катарини другој, као и да је забринут због раста мржње „према свему што је руско“, и изјаснио се против преименовања Пушкинове улице, која се налази поред градске куће.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/риа.ру