Србија

СКАНДАЛОЗНО! ЕВРОПСКА УНИЈА ШТИТИ МИШКОВИЋА! Брисел отворено стао НА СТРАНУ ТАЈКУНА!

Фото: Јутјуб

Европска комисија најавила да ће у Србију послати екипу адвоката из Холандије који треба да преконтролишу ‘случај Мишковић’. Стручњаци: То је очигледан притисак на судство!

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европска унија отворено штити газду ‘Делте’ Мирослава Мишковића и покушава да утиче на српско правосуђе како тајкун не би био кажњен због милионске утаје пореза, сазнаје Информер. Како тврде наши одлично обавештени дипломатски извори, у Бриселу увелико планирају да у нашу земљу пошаљу екипу правника из Холандије са задатком да преконтролишу и надзиру „случај Мишковић“.

ЕКСКЛУЗИВНО! ЗВЕЗДА ДОВОДИ НБА ПОЈАЧАЊЕ: Бивши кошаркаш Мајамија и Голден Стејта облачи дрес шампиона!

Тим холандских стручњака, тврде упућени, требало би да стигне у Београд највероватније већ у новембру, и то у склопу европске делегације која проверава рад српског правосуђа у вези са преговарачким поглављем 23. Информерови саговорници упозоравају да је ово досад невиђен преседан, будући да је поступак против Мишковића у току и да нико, па ни ЕУ, не би смео да врши притисак на судије.

Јако моћни пријатељи

Према речима наших извора, није случајно то што правници стижу из Холандије, пошто је један од међународних посматрача које је Мишковић на почетку суђења приватно ангажовао управо из те земље.

– Устаљена пракса јесте да европски стручњаци оцењују рад судства, али се то досад односило само на случајеве у којима постоји правоснажна пресуда. Међутим, план званичника из Брисела јесте да пошаљу тим правника чији је задатак да преконтролишу Мишковићев случај, иако је предмет још „активан“, односно суђење и даље траје. Нема сумње да се иза свега крије неки политички интерес. Или Европа овако жели да још једном уцени Београд или тајкун једноставно има јако моћне пријатеље на Западу… – преноси Информеров извор, високопозиционирани западни дипломата, који је инсистирао на анонимности.

Нико у врху државе није желео званично да коментарише наша сазнања, а није се оглашавао ни сам Мишковић. На другој страни, председница Синдиката правосуђа Слађанка Милошевић оцењује да се ово може сматрати притиском на судије.

– Без обзира на то о коме је реч, нико из Европске комисије не може да коментарише или контролише поступак који је у току. Ово указује на притисак на судије. Правосудни систем има вишестепеност у одлучивању баш због тога да се испоштују сви стандарди правичног и фер суђења. Владавина права зависи само од права! Све друго је неприхватљиво – подвлачи Милошевићева.

Брисел воли уцене

Политички аналитичар Александар Павић, коментаришући ове наводе, сматра да је Европска комисија изгледа доследна само у томе да се понаша у складу с политичким интересима иако се дичи да је бастион владавине права.

– Последњи пример тога био је неуспешан покушај гласноговорника Европске комисије да објасне како су Каталонија и Косово различити случајеви. Наравно да се контрола још увек текућег судског поступка не ради без политичког циља – закључује Павић.

ДР ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ: Клинтон и Блер ће одговарати на суду за злодела – УЖИВАЛИ СУ У УБИЈАЊУ СРПСКЕ ДЕЦЕ!

Случај траје скоро пет година

* Мирослав Мишковић, његов син Марко и Мило Ђурашковић ухапшени су 12. децембра 2012. године
* Против њих и саучесника кривични поступак је покренут због сумње да су оштетили путарске фирме тако што су махинацијама извлачили новац, чиме су их довели до стечаја
* Тужилаштво за организовани криминал теретило их је да су путарске фирме, у периоду од 2005. до 2010. године, оштетили за 16,95 милијарди динара, а државни буџет за још 472 милиона динара
* Случај у вези са „Фабриком мазива“ из Крушевца (ФАМ) покренут је годину и по дана раније. Оптуженима се на терет стављало да су оштетили ту фирму за 3.181.070.378,54 динара (више од 32 милиона евра) и Ђурашковићу прибавили имовинску корист од 1.498.289.138,43 динара (око 15 милиона евра)
* С обзиром на то да је већина оптужених за путарске фирме и на оптужници за ФАМ, поступци су спојени, и у фебруару 2015. почело је обједињено суђење
* Мирослав Мишковић осуђен је 20. јуна 2016. године на пет година затвора због утаје пореза, док су Марко Мишковић и Мило Ђурашковић осуђени 25. маја исте године на три и по, односно седам година затвора

 

Извор: Informer.rs