Србија

РАДЕ ШЕРБЕЏИЈА изјавом најстрашније увредио СРБЕ!

Славни глумац Раде Шербеџија, веровали или не, срамотно је и без једног јединог конкретног доказа изједначио актуелно дивљање усташког режима у Хрватској и политичку ситуацију у Србији!

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шербеџија, српски глумац који живи и ради у Америци и Хрватској, у интервјуу за лист „Данас“ јуче је рекао да је згрожен рехабилитацијом усташког кардинала Алојзија Степинца и подизањем споменика Миру Барешићу, али је одмах потом, ничим изазван, додао да „ни у Србији није ништа другачије“?!

ЗОРАНУ МАРЈАНОВИЋУ ОДУЗЕЛИ ЋЕРКУ! Ево кога је центар за социјални рад одредио као старатеља малој Јани

Шербеџија није навео ниједан пример за своје тврдње којима је заправо изједначио усташке кољаче и њихове жртве (!), већ је само рекао да зна да је у Србији исто као у Хрватској?!

Опаки кич

На питање новинара које је гласило: У Хрватској желе да Степинца прогласе свецем, а недавно је Миру Барешићу подигнут споменик…, Раде Шербеџија је дословце овако одговорио:

– Згрожен сам тиме. Не могу вјеровати да је тако нешто могуће и чекам да, а то ће се сигурно догодити, прогресивна јавност у Хрватској заустави то и каже „не више“. То исто мислим и о Србији. Знам да ни тамо није другачије. То су ужасне ствари. Али вјерујем у свијест народа и у прогресивну снагу народа. И сигуран сам да ће се све то поново ставити на своје мјесто…

Славни глумац је, као што видите, у својој изјави потпуно изједначио отворену рехабилитацију усташких злочинаца и релативизацију геноцида над Србима са политичком ситуацијом у Србији, за коју је, без икаквих конкретних доказа или примера, рекао да је иста као у Хрватској?!

Шербеџијина изјава звучи још страшније када се зна да је он Србин из Хрватске који је почетком деведесетих морао да побегне из Загреба пред измишљеним оптужбама да је „србочетник“. Такође, чланови његове породице су страдали од усташа и у Другом светском рату и током рата деведесетих, и то само зато што су били Срби и православци!

Раде Шербеџија јуче није одговарао на бројне позиве и поруке новинара и уредника Информера. Његова скандалозна изјава наишла је на неразумевање и осуду дела српске глумачке и медијске јавности.

Редитељ Радош Бајић наглашава да је Шербеџија велики уметник и његов велики пријатељ. Он је убеђен да Раде нема добре информације о ситуацији у Србији.

– Нисам сигуран у кредибилитет оних који га информишу о томе како је данас у Србији. Очигледно мора да у наметнутом реципроцитету помиње Србију када са разлогом има потребу да укаже на опасне појаве ревизије фашизма у Хрватској и на ширем простору екс-Југославије. Свуда сем у Србији. Ако је Шербеџија мислио на појаву националшовинизма у Хрватској, никаква паралела се по том питању са Србијом не може направити. Напротив, Србија је отворена и добронамерна. До наивности и до сопствене штете – поручује Бајић.

Главни уредник „Печата“ Милорад Вучелић истиче да је Шербеџија одавно потонуо у кич.

– Проблем је у томе што је овог пута то опаки кич. Шербеџија је прибегао старој тези у којој се за сваки усташки проблем у Хрватској тражи пандан у Србији. Само што пандана нема! Усташки злочин је у рангу Аушвица и немерљив је! Његова изјава је релативизација усташлука у Хрватској – упозорава Вучелић.

Није му лако

Чувени режисер Љубиша Ристић, на другој страни, упозорава да Шербеџији данас није лако у Хрватској.

– Зато не треба то поређење узимати за озбиљно. Он одлично зна како и колико је другачије овде и тамо… Не знам шта је уопште толико важно шта ћемо он или ја о свему томе рећи. Ипак смо ми само неки уметници. Има паметнијих који више знају и више треба да говоре… – закључује Ристић.

Шербеџија: Хрват сам колико и Тесла и Андрић

Шербеџија је, подсетимо, 2001. године у хрватском „Глобусу“ изјавио да је „Србин који је и Хрват“. Упитан може ли бити припадник више националних култура, Шербеџија је одговорио:

ВУЈОШЕВИЋ ОДБРУСИО ДОДИКУ И ШОКИРАО СРБЕ: Стојим иза сваке речи, Србија је највећи кривац за грађански рат!

– Како да не. Па имате безброј примера. Велики Звонимир Рогоз био је чешки, словенски и хрватски глумац. Па Иво Андрић. Па Тесла…

 

Извор: Informer.rs