Русија

„ЗАУЗИМАЊЕ ВЕЛИКИХ ГРАДОВА ЈЕ ВАРКА!“ Ово је прави Путинов циљ!

Могући план изнели су стручњаци са Краљевског института уједињених служби (РУСИ) Сем Крени-Еванс и др Сидхарт Каушал за британски Телеграф.

Русија планира муњевито напредовање из јужне Украјине како би се спојила са другим батаљонима и опколила војску Владимира Зеленског, тврдећи да је победила у рату, упозорили су војни стручњаци британски Телеграф.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Недавно масовно гомилање руских поморских снага у Црном мору, које изгледају спремне да покрену амфибијски напад на приморски град Одесу, могло би бити превара, лажна припрема за напад који је осмишљен да одврати украјинске генерале од нове тајне тактике“, кажу војни аналитичари.

Уместо да нападне Одесу, седиште украјинске морнарице, стратези верују да ће Русија наставити да „заобилази“ оближњи Миколајев, напредујући на север пре него што крене на исток да нападне украјинску војску, која је углавном близу Доњецка и Луганска.

„Ако су руски генерали осмислили такву стратегију, то значи да заузимање великих градова не сматрају кључним војним циљевима, већ желе да опколе украјинску војску како би „демилитаризовали“ земљу. То је један од циљева на којем Владимир Путин инсистира од почетка рата“, рекли су стручњаци, а преноси британски Телеграф.

Могући план изнели су стручњаци са Краљевског института уједињених служби (РУСИ) Сем Крени-Еванс и др Сидхарт Каушал за британски Телеграф.

Превара на Црном мору?

„Гранатирање Одесе са ратних бродова у четвртак и амфибијски бродови који пристижу у Црно море сугеришу, по мом мишљењу, да Руси покушавају да обману учине још убедљивијом“, рекао је др Каушал.

У Црном мору су се недавно окупили бројни десантни амфибијски бродови који могу да превезу хиљаде људи, заједно са 30-ак руских ратних бродова и подморница. Извештај истраживачког центра за одбрану и безбедност „Not Out of the Voods Iet“ каже: „Процена оперативне ситуације у Украјини сугерише да ће фокус на опкољене градове као што су Кијев, Николајев и Мариупољ вероватно привући више него што открива.“

„Док је Русија првобитно планирала брзу инвазију како би заузела Кијев, споро напредовање руске војске може значити да су генерали променили своје мете у извештају“, додају војни аналитичари.

Три сигнала новог плана Русије

„Прво, руска 58. комбинована армија и 2. армија, које су се кретале северно од Крима, почеле су да се крец́у на исток и могле су да се повежу у Полохију, граду у региону Запорожја, са руским сепаратистима и Осмом комбинованом армијом која се креће западно од Донбаса“, рекао је Каушал.

Тада су Прва гардијска тенковска армија и Шеста комбинована армија зауставиле покушаје да заузму североисточни град Харков, фокусирајући се уместо тога на напредовање на југ и запад код Полтаве, пише британски Телеграф.

Наводи се да изгледа да руска 20. гардијска моторизована дивизија има сличну намеру да заобиђе Николајев, али уместо да напредује ка Одеси, могла би да крене на север, вероватно да заузме област западно од реке Дњепар.

„Овакво руско напредовање на такозваним спољним линијама, где би украјинске снаге биле нападнуте из више праваца, спроводи се у нади да ће поделити и тиме ослабити украјинску војску“, закључују аналитичари.

 

 

 

 

 

 

Извор: Мондо