Свет

СРБИ СЕ ОТИМАЈУ ЗА ПОСАО У ОВОЈ ЕВРОПСКОЈ ЗЕМЉИ: Једна од најмањих по површини, али са НАЈВЕЋИМ ПЛАТАМА!

Луксембург спада међу земље с највишим животним стандардом, у којој живи 30 одсто странаца. Међу њима је знатан број оних који су стигли с простора бивше Југославије, са – наравно – доста Срба. Оно што нас привлачи Луксембурку је плата која никада није испод 2.000 евра.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У почетку су се наши људи углавном бавили грађевинарством. Али, нове генерације већ напуштају грађевину и раде као архитекте, професори, функционери. У односу на друге државе око Луксембурга, Немачку, Француску, Белгију, где су просечне плате 1.200-1.300 евра, Луксембург је једна од бољих држава што се тиче плате.

Према последњи званичним подацима, минимална плата у Луксембургу износи невероватних 2.000 евра, а посебни закони о правима и обавезама усељеника не постоје, па се омогућава страним држављанима исти радно-правни и социјални третман као и за све остале грађане.

У овој маленој држави, укупни бруто друштвени производ је 14 милијарди долара, по глави становника око 40.000 америчких долара, што земљу сврстава меду најбогатије државе света. Тачан број особа које воде порекло из бивше Југославије, а живе у Луксембургу, тешко је одредити.

– У последње време имамо нове тражиоце азила, углавном Рома који долазе из Србије – наводи Виктор Вицел, саветник министра спољашњих послова Луксембурга.

 

Извор: Telegraf.rs