Русија

У ТОКУ ЈЕ ИСТОРИЈСКО ОБРАЋАЊЕ ПУТИНА! Поменуо је и Србију

Председник Русије Владимир Путин обраћа се руској Федералној скупштини, уочи годишњице почетка руске специјалне операције у Украјини.

– Знате, да смо урадили све како би смо решили тај проблем на миран начин, били смо отворени за сваки мировни сценарио, рекао је Путин. Али, Запад је затварао очи на сва убијања од стране кијевског режима и на све терористичке акције у Донбасу – рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Играли су се са животима људи и играли су прљаву игру. Њихове лажи и дволичност виђена је у Југославији, Ираку, Сирији…“, рекао је Путин. Неће никада спасти тај срам колонијализма. Они третирају начин како им одговара, варају људе говорећи им оно што они желе да чују, говорећи им лажи. Ми штитимо своје интересе и нашу позицију, коа не би требало ни да постоји у цивилизованом свету – рекао је Путин.

– Мислили су да могу да раде било шта, али испоставило се да своје људе третирају на овај начин и заводе сопствени народ говорећи им о мировним споразумима о Донбасу, све су то лажи. Инсистирали смо на заштити наших интереса и заштити позиције, били смо веома отворени и искрени за дијалог са Западом и инсистирали смо да Европа и остатак света имају једанк систем одбране и обезбеђења. То смо предлагали и нашим партнерима, а заузврат смо слушали неискрене одговоре. Хтели су да шире НАТО ка нашим границама – рекао је Путин.

Он је рекао да је Запад јачао војне снаге уз границу Русије.

– Ниједна друга земља нема толико војних база као САД широм света. Имају их на стотине, читава планета покривена је њиховим базама“, рекао је Путин.

– У децембру 2021. званично смо се обратили САД и Европи и тражили безбедносне гаранције, а добили смо директну одбијеницу. Постало је тада јасно да претња расте и није било сумње да је у фебруару 2022. све било спремно за акцију у Донбасу, да је Кијев дотурио оружје и све – навео је Путин.

 

 

Извор: Srbija Danas