Свет

ЈЕДАН ДЕТАЉ ОТКРИВА КИМОВУ НАЈВЕЋУ ТАЈНУ?! Стручњаци на фотографијама лансирања ракете приметили нешто шокантно!

Изгледа да су ноћне фотографије последњег лансирања севернокорејске ракете Хвасонг- 15 лажиране, објавио је CNN.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Марко Лангброек, стручњак за свемир који прати ракетни програм Северне Кореје, рекао је да је приметио нешто чудно око звезда на фотографијама снимљеним на супротним странама ракете.

„Требало би да видите сазвежђе која с постављена супротно, што у стварности уопште није тако“, рекао је.

Лангброек је утврдио смер фотографија на основу облика дима из ракетног мотора.

У раним јутарњим сатима у среду, Северна Кореја је испалила нешто за шта се верује да је њихова најновија технолошки напредна балистичка ракета дугог домета.

Државни медији из Северне Кореје навели су да је Хвасонг-15 достигао надморску висину од 4.475 километара, што је довело до тога да је читава територија САД у домету ракете.

Лангброек, који је стациониран у холандском граду Леидену, каже да је посматрао фотографије лансирања од када их је Северна Кореја објавила. Приметио је да „нешто није у реду“.

Како каже, да би снимали звезде фотографи користе широку експозицију како би добили више светла. Међутим, шира експозиција значи да је кретање снимљено као замућење. Када фотографишу ракете ноћу, фотографи би користили широко отворену бленду и велику брзину затварача како би ухватили брзо кретање ракете. Звезде се ту не би јасно појавиле тако јасно на слици, чак и у Северној Кореји, где је загађеност веома ниска.

„Изгледале су тако оштро, да то једноставно није изгледало добро“, рекао је Џонатан Мек Дауел, астроном у Харвард-Смитсоновом Центру за астрофизику, који се слаже са Лангброеком у вези тога да су фотографије из Северне Кореје можда „лажиране“.

 

Извор: Kurir.rs/ CNN