Издвајамо Регион

БАЊАЛУКОМ ЋЕ ДЕФИЛОВАТИ СРПСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ: НАТО ће побеснети, Додик спрема спектакуларну прославу Дана Српске!

Република Српска ће на најлепши могући начин сутра прославити свој празник, на који су добродошли сви њени пријатељи, каже председник Српске Милорад Додик. Истиче да је спреман да у почасном дефилеу прихвати и припаднике Трећег пешадијског пука, али под условом да буду саставни део церемоније

Девети јануар је наш највећи празник који посвећујемо Републици и припремамо се да то обележимо на достојан начин, наводи у изјави за Спутњик Додик, додајући да је одавно објаснио историјски значај Српске и њеног формирања, а то је историјски порив и зов српског народа за слободом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тако доживљавамо Републику Српску, као синоним слободе српског народа на овим просторима. Девети јануар је за нас неприкосновени празник и ми у част и поштовање према републици организујемо низ свечаности. Једна од њих ће бити у Бањалуци која подразумева организовање дефилеа јавних институција и политичких агенција које су у функцији одбране и стабилности и очувања Српске – каже Додик.

На питање хоће ли у дефилеу, поред специјално формиране почасне јединице МУП РС, учествовати и Трећи пешадијски пук Војске БиХ, Додик подсећа да је контроверза око те јединице настала прошле године када су у Министарству одбране БиХ покушали да оспоре њено учешће, а онда је нађен, како примећује, трули компромис који је подразумевао да та јединица изађе, али да смо буде постројена у част члана председништва БиХ.

– Некако смо то поднели, али нисмо желели понижење и зато смо формирали почасну јединицу полиције, а спремни да прихватимо почасну јединицу Трећег пешадијског пука под условом да она буде саставни део церемоније, да буде постављена у част и име Републике Српске. Очекивали смо да ће господин Иванић обезбедити такву одлуку која ће омогућити да та јединица учествује у дефилеу – објашњава председник Српске.

Подсећа да је Иванићу послао писмо у коме је затражио да он својом одлуком обезбеди учешће те јединице у дефилеу.

– Ми нисмо против тога, али нисмо ни за то да неко тамо у Сарајеву оспоравањем те јединице оспори и оскрнави Дан републике. Нисмо хтели дијалог о томе. За нас је то неприкосновено. Ако хоће да учествују, нека учествују. У сваком случају, дан ћемо обележити почасним дефилеом полицијских агенција и пре свега, полицијском агенцијом Републике Српске, али и других служби које су у функцији очувања безбедности РС – изричит је Додик.

Председник Српске упитан кога очекује од страних гостију, каже да је позив упућен многима, а да верује да ће се одазвати један број амбасадора.

– Ми дан Републике Српске славимо и сви наши пријатељи су добродошли – поручује Додик.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com