Свет

АМЕРИЧКА ЈАВНОСТ У ПАНИЦИ, СПРЕМАЈУ СЕ ЗА НУКЛЕАРНИ РАТ: Открили зашто би Кимов удар могао бити још разорнији!

Фото: Јутјб

Амерички званичници су признали да хиљаде јавних склоништа који би требало да заштите грађане од нуклеарног удара – „не раде“ иако постоји бојазан од напада Северне Кореје.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Влада САД потврдила је да нема начина да заштити све грађане од нуклеарне експлозије и апелује на људе да „уђу у најближу зграду“ у случају напада.

Недостатак сигурне заштите прати изјава званичника Њујорка да су „сигурна склоништа“ на која упућују табле у скоро свакој улици „неактивна деценијама“.

Званичници нису изградили нова склоништа од Хладног рата, упркос забринутости да се тензије САД-а с Северном Корејом могу претворити у свеобухватни нуклеарни рат.

Анкета локалног становништима показује да грађани се поуздају управо у ова сада застарела склоништа.

Савезни званичници најавилису планове за уклањање ових знакова због „због тога што доводе у забуну“, али нису утврдили нова склоништа која би могла да се користе.

Они тврде да је уклањање знакова неопходно како у случају стварног напада „неби дошло до забуне“.

Крајем прошле године, руководство Северне Кореје тврдило је да су њихове ракете сада довољно снажне да погоде Вашингтон и Њујорк.

Елиот Калхун, менаџер за хитне случајеве у Њујорку, каже да већина људи, када размишља о нуклеарној експлозији, размишљају и о томе где треба да се склоне.

„Најбољи савет за склониште је да идете у оближњу зграду и да идете ка центру или подруму“, каже он.

 

Извор: Kurir.rs/Express.co.uk