Свет

Клинтонови иду на робију, ДОШЛЕ ИМ ГЛАВЕ ТАДИЋЕВЕ ПАРЕ?!

Америчко министарство правде и ФБИ званично су покренули истрагу о бројним аферама, малверзацијама и сумњивим пословима који се везују за „Клинтон фондацију“, и то у време када је Хилари (70) у администрацији Барака Обаме била државна секретарка САД.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као епилог тога могло би да се догоди да она са супругом Билом (71), некадашњим првим човеком Америке и заговорником крваве агресије на Југославију 1999, заврши иза решетака.

Интересантно је да би због оптужби за корупцију и сумњиве трансакције новца пристиглог на рачун фондације главе могле да им дођу и паре некадашњег председника Србије Бориса Тадића.

Он је, подсетимо, под сумњивим околностима пред крај мандата 2012. управо „Клинтон фондацији“ уплатио чак два милиона долара, како би му заузврат било омогућено да се сретне са тадашњим шефом Беле куће Обамом.

– Хилари је за два милиона долара убедила Обаму да се види с Тадићем у Белој кући, и то пред крај Тадићевог мандата. Договор је, међутим, веома брзо пропао. Обама је имао услов да се истог тог дана сретне и са својим албанским пријатељем Хашимом Тачијем, који је у то време био премијер. Тадић за то није хтео ни да чује – рекао је раније за Српски телеграф извор упућен у детаље плаћеног сусрета.

Како је наведено, састанак 2012. се никада није догодио, али су Клинтонови задржали Тадићев новац.

То је само једна од сумњивих трансакција које се везују за „Клинтон фондацију“, а која је сада под истрагом Министарства правде САД. Њу су првобитно покренули агенти ФБИ из града Литл Рок у Арканзасу, где је фондација основана, а засад су интервјуисали најмање два сведока упућена у сумњива пословања Клинтонових.

На такав развој ситуације одмах је реаговао Ник Мерил, Билов и Хиларин портпарол, који је за напад на његове шефове оптужио актуелног лидера Америке Доналда Трампа.

– Трамп скреће пажњу јавности са својих сумњивих потеза и тако збуњује правду – нагласио је Мерил.

Иначе, то није први пут да се покреће истрага о сумњивим активностима Клинтонових, али се сад први пут у акцију укључило и Министарство правде, на чијем челу је Џеф Сешонс.

Од силовања до прања пара

– Бил Клинтон је оптужен средином новембра да је 2001. силовао четири тинејџерке (раније су га за сексуално малтретирање, у време док је био на челу САД, оптужиле такође четири жене, којима је дао огроман новац да повуку тужбе)
– први велики скандал који се везују за брачни пар Клинтон догодио се 1993, када је отпуштено седам запослених из Службе за организовање путовања Беле куће, а посао је уместо њих добила туристичка агенција из Литл Рока у Арканзасу, блиска Билу
– Хилари је као државна секретарка САД 2012. била одговорна за неспречавање терористичког напада на конзулат САД у либијском Бенгазију, али је заташкала аферу
– након што је она напустила администрацију Барака Обаме почела је куповина некретнина у Нигерији од фирме чија је матична компанија у власништву једног од главних донатора фондације
– крађа деце преко фондације – ништа није учинила на наводе да је хуманитарка Лора Силсби хтела да покраде 33 малишана из земљотресом разореног Хаитија

Шта се тачно испитује

– да ли су Клинтонови обећали или пружали било какве политичке услуге моћницима у замену за донације фондацији
– да ли су донатори обећавали да ће извршити донације јер им је гарантована помоћ америчке владе (Хилари је била државна секретарка у време најсумњивијих пословања)
– да ли су нека средства, која су ослобођења плаћања пореза, искоришћена у личне или политичке сврхе
– да ли је фондација испуњавала пореске обавезе у складу са законом

 

 

Извор: Srpski telegraf