Србија

Дачић отворено о свему: Америка нам није пријатељ, тамо сам чак и Пацолија увалио у велике проблеме

– Далеко од тога да су нам САД, Велика Британија и Француска пријатељи. Извињавам се председнику Вучићу, али тако је док раде против наших интереса

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је гостујући у емисији „Ћирилица“ Хаппy телевизије да је пред нашом земљом велики изазов у наредној години, најпре због Косова, његовог очувања и борбе против проглашења независности јужне српске покрајине.

– Састао сам се са преко стотину представника земаља које су признале Косово. Примера ради, када сам био на Мадагаскару, уручили смо орден председнику земље јер није то урадио. Онда смо причали са ресорном министарком која је признала да су имали огроман притисак. После тога је она смењена, именован је извесни француски држављанин и Мадагаскар је касније признао Косово. Мора се знати да те земље трпе страховите притиске – рекао је Дачић.

Искрено је проговорио и о такозваним пријатељима Србије.

– Далеко од тога да су нам САД, Велика Британија и Француска пријатељи. Извињавам се председнику Вучићу, али тако је док раде против наших интереса. Позивам све наше људе у иностранству да ми се јаве и да урадимо нешто заједно, уколико имају било какве везе са тим земљама – испричао је Дачић и открио колики је албански утицај у Стејт департменту:

– Барјактари, амерички дипломата иначе пореклом са Косова, обратио ми се на српском. Са Мекмастером сам причао после званичних састанака, али га је Барјактари буквално одвлачио од мене. Да вас питам, какви смо ми стратешки партнери када је последњи амерички председник који је боравио у нашој земљи био Џими Картер, а Велике Британије премијерка Маргарет Тачер – рекао је Дачић и понудио решење вишегодишњег мимоилажења са америчком политиком:

– Мислим да је решење директан разговор са Доналдом Трампом јер Стејт департмент то неће покренути никада.

 

Извор: Telegraf.rs