Србија

ДИПЛОМАТСКИ УСПЕСИ ИЛИ ДАЧИЋЕВА ПРЕДСТАВА? Права мистерија око признавања Косова

Тврдње шефа српске дипломатије да ће ускоро бити и мање од 100 земаља које су признале косовску независност немају никакву употребну вредности нити могу нешто да промене, кажу аналитичари

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ивица Дачић, шеф дипломатије, сигуран је да уколико Србија посвећено приђе обарању признања независности Косова, тај број може да падне испод 100 држава али, према оценама саговорника Курира, то не мења ситуацију на терену.

Зашто је Дачић баш 100 означио као магичну бројку, никоме није јасно. Аналитичари наводе да не мења реалност то да ли је Косово признало 110 или 95 држава, да најјаче државе нису промениле свој став, а Србија се Бриселским споразумом обавезала да настави дијалог с Приштином о нормализацији.

Енвер Хоџај
ДАЧИЋ СПИНУЈЕ ДА СКРЕНЕ ПАЖЊУ С ГЕНОЦИДА

Заменик косовског премијера Енвер Хоџај оптужио је Србију да је покренула „агресивну кампању“ како би се спречио процес признања Косова, преноси БИРН. Како се наводи, у питању је „нови курс у спољној политици који подразумева лажне вести и хибридно ратовање како би се подривао мир у региону“.

– Све земље које су признале Косово у потпуности су препознале нашу сувереност и ту нема дилеме. Србија користи ову тему да скрене пажњу са своје улоге у геноцидима деведесетих – рекао је он.

Дипломатски успех

– Приштина има неки свој списак од 114 држава, али сам сигуран да се на њему налази бар седам-осам земаља које никада нису признале Косово. А сигуран сам и да, ако Србија посвећено приђе овом проблему, тај број може да падне испод 100 – казао је Дачић у интервјуу за Вечерње новости.

Несрећа код Корче
РАМИНА ПРАТЊА ИМАЛА СУДАР

Два аутомобила из пратње албанског премијера Едија Раме учествовала су јуче у саобраћајној несрећи на путу ка Корчи и том приликом су повређене три особе, јавили су албански медији наводећи густу маглу као највероватнији узрок. Троје повређених је пребачено у болницу после судара, пошто је такси, највероватније због густе магле, улетео у колону возила у којој је био Рама.

Дачић је последњих дана био у жижи јавности јер су две државе – Суринам и Гвинеја Бисао повукле признање независности Косова, те је то представио као велики дипломатски успех Србије. А онда је из Приштине стигла контра: Мадагаскар је признао независност Косова. У свом том надигравању не треба заборавити и да је председник Србије Александар Вучић покренуо унутрашњи дијалог како се договор о коначном статусу Косова не би направио против интереса Србије, па се онда намеће питање: чему ова Дачићева представа.

Бројке ирелевантне

Политички аналитичар Душан Јањић каже да нема никакве везе да ли је Косово признало мање од 100 земаља или, на пример, 110, и да та бројка не утиче на бољу или лошију преговарачку позицију у Бриселу.

– Не могу да проникнем у мотиве зашто то раде када су се обавезали на наставак дијалога о нормализацији – каже Јањић и додаје:

– У овом тренутку, трошење енергије, новца и угледа на смањење броја земаља које су признале Косово изгледа као да служи за Дачићеву пропаганду. Ми треба да повећамо број људи који активно подржавају Србију и да се ангажујемо да се договор о коначном статусу Косова не направи против интереса Србије. То је оно на шта је позвао Вучић.

ПОРУКА Албански министар за дијаспору пандели мајко
ЈЕДНА НАЦИЈА, ЈЕДНА ВЛАДА

Албански министар за дијаспору Пандели Мајко позвао је косовске власти у Приштини на „отварање граница“ 1. јануара 2018. и називао то „европском акцијом“. Мајко, који је био премијер Албаније у време НАТО бомбардовања СРЈ, рекао је да говори у име актуелног председника албанске владе Едија Раме. Како је рекао, 1999. године, „када је Албанија отворила границе косовским Албанцима, нико из света није питао за пасоше и да ни сада нема потребе за документима“.

– Ми, Албанци с друге стране, радујемо се отварању границе од јануара 2018. Изведимо ову европску акцију – поручио је Мајко и добио овације на Економском форуму албанске дијаспоре у Приштини, на којем су говорили и косовски премијер Рамуш Харадинај и председник Хашим Тачи.

Оливер Ивановић каже да оваква Мајкова порука, која се ослања на пројекат „велике Албаније“, има политичку тежину јер је преноси управо бивши премијер Албаније.

Домаћа употреба

И Александар Попов, директор Центра за регионализам, сматра да је безначајно да ли је Гвинеја Бисао повукла признање Косова кад су га признале кључне земље у свету.

– Крајња тачка Бриселског споразума је правно обавезујућа, то је недавно и сам Вучић потврдио, и онда ово и није од великог значаја. Зато да ли је Косово признао Суринам или није, нема никакву тежину. Све ово је за домаћу употребу.

 

Извор: Kurir.rs