Свет

ОВА ПОРУКА ЈЕ ПРОМЕНИЛА ИСТОРИЈУ: Због ње је Хитлер извршио САМОУБИСТВО!

Издајнички телеграм који је Херман Геринг упутио Адолфу Хитлеру један је од најважнијих докумената током најважнијих тренутака најстрашнијег рата. Порука је та која је уз напредовања савезничких трупа, навела Хитлера да прогута цијанид и упуца се у подземном бункеру у Берлину.

Упркос утицају који је имао на Други светски рат, меморандум је завршио у једном сефу у Јужној Каролини и био је заборављен више од десет година, све док га у руке није узео један од ученика. Злогласни телеграм прошлог уторка је продат на аукцији за 55.000 долара.

То је било 23. априла 1945. године, Хитлер и многи од његових блиски саветници били су окружени совјетским снагама, али не и Геринг, који је био толико близак с Хитлером, да је овај тајним декретом 1941. одлучио да ће Геринг да преузме његове дужности ако буде ухапшен или убијен. Нешто после поноц́и, из нацистичке базе у Берхтесгаден, Геринга је послао телеграм Хитлеру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Између осталог, написао је да се уколико до 22 сата не добије никакав договор, осетиће се слободним да претпостови да је Хитлер лишен слободе, и да су су складно томе испуњени услови декрета.

Али, људи блиски Хитлеру телеграм су искористили да му додатно наруше ум и затрују га мржњом према Герингу. Иако је Хитлер у почетку био апатичан, након што је стигао још један телеграм у којем је Геринг навео да ће он бити наследник свих његових дужности ако не стигне одговор, ситуација се променила.

Побеснели Хитлер Геринга је у одговору оптужио за издају и поручио му да ће одустати од санкција ако поднесе оставку на све функције.

Бес се брзо претворио у депресију, како је у својој аутобиографији објаснио Алберт Спир, Хитлеров главни архитекта и министар наоружања и ратње производње.

– У реду, нека Геринг договари предају. Ако је рат у свако случају изгубљен, није важно ко то ради – наводно је рекао Хитлер.

Спир тврди да је Хитлер у тим тренуцима био на измаку снага. Годинама је био преоптерећен и потискивао је растућу извесност краја. На крају више није имао снаге да прикрива стање у којем се нашао и одустао је.

Недељу дана касније Хитлер и његова партнерка Ева Браун су се убили.

Извор: dnevnik.hr