Издвајамо Свет

РУСИЈА ЗАПАЊИЛА ЗАПАД: Министарство одбране избацује Микрософт-ов Wиндоwс систем

Руско Министарство одбране ће све канцеларијске рачунаре пребацити на оперативни систем Астра Линуx. То је потпуно домаћи развој, његов творац је московска комбанија “РусБИТЕкх“.

Нови оперативни систем ће такође бити убачен у све смарт телефоне и таблете специјалне службе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тренутно су на компјутерима руске војске инсталирани лиценцирани “Мицрософт-ови” производи.

“Кључна карактеристика “Астра Линуx Специал Едитион” је јединствен систем за заштиту информација“, рекао је Дмитриј Донској, заменик директора компаније.

Пакет оперативног система такође укључује канцеларијску апликацију “ЛибреОффице”. За безбедну размену информација се користи електронски систем за управљање документима “Пергамент“.

Популарни софтверски производи у Русији, као што је “1Ц“ рачуноводствени систем, “Касперскy” антивирус и “Др.Wеб” су потпуно компатибилни са овим оперативним системом.

“С озбиром на санкције у свим савезним органима, одлучено је да се убрза прелазак на домаћи софтвер. Без претеривања, ово је питање националне безбедности“, рекао је Алексеј Смирнов, програмер.

Руска канцеларија “Мицрософт-а” је одбила да да коментар.

Раније је Пентагон такође објавио планове за прелазак на оперативни систем заснован на “Линуx-у”. Ово је такође објашњено питањима безбедности.

 

Извор: Wебтрибуне.рс