Издвајамо Србија

Србија дочекала дуго најављивани скок плата

Београд — Концесија аеродрома утицаће свакако на стање у државној каси. Ми смо истраживали како би могла да изгледа ваша каса.

Дуго најављивана повећања плата у јавном сектору, за пет до 10 одсто, ступила су овог понедељка на снагу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И пензионери ће у новчанику имати пет одсто више новца него лане. Такође, и минимална цена рада уместо 130 сада је 143 динара а минимална зарада виша је за око 2200 динара.

Са новом годином стигла су и нова поскупљења. Паклица дувана већ је скупља за динар због акциза на дуван, а могла би да поскупи и кафа, из истог разлога. Акциза на непржену биће 85,75 динара по килограму, а 107,18 динара по килограму на пржену кафу. Могао би да поскупи и алкохол. Може ли раст плата и пензија да прати и поскупљења, питали смо вас, али и стручњаке.

А већу зараду лако бисте могли да потрошите на казне, ако не будете опрезни. Невезивање појаса од 1. јануара платићете 5000 више, а прекорачење брзине од 5000 до 10.000 динара више. Уколико будете возили под дејством алкохола, следи вам и затвор и то на два месеца.

Међутим, има још и лепих вести. 2018. је, па је ред да коначно заборавимо на папире. Много тога у државној управи прешло је у електронску форму и доступно је на клик.

 

Извор: O2