Србија

ЛЕКАРИ ОЧЕКУЈУ УДАР БОЛЕСТИ! Добро се пазите, ојачајте имунитет!

Вакцинисање грађана Србије против грипа само што се завршило, а амбуланте широм наше земље већ су пуне зараженх и оболелих пацијената.

Док многима није јасно о чему се ради, поједини лекари одавно су упозоравали како нас ове године очекује „удар грипа“ у односу на претходне две када је најактивнија била корона, а све забрињава и доминантан подтип који тренутно хара Европом и даје тежу клиничку слику, па се поставља питање да ли је исти већ стигао код нас и како се заштитити?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима доктора Драгана Миљковића за „Блиц“, вакцинација против грипа која се одвијала почетком октобра није наишла на добар одзив од стране најактивнијег становништва, односно, оних који су највећи преносиоци, те истиче како још увек није касно и да такви треба да се вакцинишу до краја новембра, како би се тренутна ситуација променила и како се не би развијале теже клиничке слике.

„Људи имају аверзију према вакцинисању“
– Треба вакцинисати све запослене, просветне раднике, шалтерске раднике, запослене у здравству, све оне који се свакодневно крећу и постоји могућност да заразе и друге, међутим, изгледа да су највише вакцинисани они од 65 па навише. Људи имају аверзију од вакцинације због короне, а нису свеснији да сада поједини вируси могу да буду и опаснији од тренутне короне – наглашава доктор Миљковић.

Како он даље истиче, сви они који нису, имају времена да се вакцинишу до краја новембра, те је објаснио какви симптоми сада прате оболеле од грипа.

– Симптоми које сада имамо претежно су цурење из носа, кашљуцкање, бол у грлу и температура око 37, 38. Симптоми сада пролазе за највише седам дана, код неких траје и дан-два, односно брзо престане. Ово су очигледно блажи симптоми, али не знамо шта нас касније очекује, па се на време треба заштитити – истакао је доктор.

Доктор Миљковић се овом приликом осврнуо и на недавна упозорења доктора како нас управо ове године очекује такозвани „удар грипа“, те објаснио о чему се ради.

– Оправдано се очекује удар грипа управо ове године. Две године је био доминантан ковид-19, а сада је ситуација другачија. Треба зато подићи свест грђана о битности превенције и вакцинације. Треба бити обазрив у градском превозу, на местима где има више људи носити маску, избегавати играонице, рођендане, и све скупове где се очекују евентуалне гужве. Треба водити рачуна о здрављу, односно, здраво се хранити, имати доста сати сна, бити одморан, а све како бисмо имали што јачи имунитет – објаснио је доктор Миљковић.

Доминантан подтип грипа

Последњих дана говори се и о такозваном доминантном подтипу грипа који већ хара Европом, док доктор Миљковић објашњава да ли је исти већ стигао и код нас и какве симптоме са собом носи.

– Није још увек потпуно присутан поменути подтип у Србију. Има изолованих случајева, односно пацијената који имају мало компликованије крвне слике, имају коњуктивитис, цурење из носа, гребање у грлу, кашаљ, бол у мишићима, међутим, то се још увек није довољно проширило да можемо да говоримо о томе да је подтип који даје свакако теже клиничке слике стигао и код нас. Али, зато треба реаговати на време и предупредити да се тако нешто деси. Ово је почетак вируса, па има времена да се тако нешто и учини – наглашава доктор Миљковић.

Доктор је истакао и када, по његовом мишљењу, можемо да очекујемо највише оболелих од грипа.

– Ово за сада је сам почетак респираторних инфекција, али сматрам како ће ипак најгоре бити након дечијег распуста, односно крајем јануара, почетком фебруара, када ће бити и највећа присутност грипа – истиче доктор Миљковић.

Вакцинација и превенција најбитнији

Доктор наглашава како је зато јако битно да се прати стање, да будемо превентивни, односно да се вакцинишемо, те да је то једини начин да се ситуација са грипом стиша и у наредним месецима у нашој земљи не погоршава.

– Вакцинисати се, вакцинисати се… Превентива, превентива… Треба проверавати крвну слику, радити брис на ковид, пратити своје здравствено стање и што је најважније, обухватити што шири прстен вакцинације, односно што више људи – закључује доктор Драган Миљковић за „Блиц“.

 

Извор: Блиц