Издвајамо Свет

СРБИЈА У ОПАСНОСТИ, ПЕСАК ИЗ САХАРЕ СТИЖЕ НАРЕДНИХ ДАНА: На Кипру је заклонио сунце, а људи нису могли да дишу!

Велике количине песка из Сахаре ветровима ће преко Медитерана у наредних неколико дана стићи у западну и централну Европу. Сахарски песак ношен јужним ветровима и топлим ваздухом из северне Африке, стићи ће и до Србије

Према мапи објављеној на порталу севере-wеатхер.еу у нашу земљу ће доћи 8. јануара, а та појава биће настављена и наредних дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Велике количине сахарске прашине прво ће проћи кроз делове Италије, Корзику и Сардинију, затим у Француску, Шпанију, Швајцарску, Велику Британију…

Сахарском прашином биће погођен и алпски регион у Италији, као и Немачка и друге европске земље, пише мондо.рс.

Струје из северне Африке сваког пролећа доносе сахарски песак у наше крајеве, само што је његова концентрација некада већа, а некада мања.

Ако нисте знали, афрички песак пада по нама бар два-три пута годишње, најчешће у пролеће, а, ако је за утеху, државе које су ближе северној Африци много горе пролазе.

Тако на Кипру, пар дана после олује у Сахари, када струје донесу песак, прашина заклони сунце, људи једва дишу, а на равним површинма ствара се дебео слој најситнијег жутог праха. То се чисти недељама, а не данима.

 

 

Извор: Мондо / Блиц