Издвајамо Русија

ТЕЖАК ШОК ЗА ЗАПАД: Руски тенкови уз помоћ система „Арена“ постају отпорни на ракете? (ВИДЕО)

Руски инжењери су створили систем који уништава навођене противтенковске ракете када се приближе на 2 метра од тенка.

Како сачувати тенк од ракете? Најлогичнији одговор би био да се појача оклоп, или да се избегне директан погодак. Срећом, нови систем активне заштите онемогућава директан погодак. То је лакша и јефтинија варијанта него додатно ојачавање тенка оклопом.

Руски систем активне заштите „Арена“, конструисан је у конструкторском бироу машиноградње у Коломни. То је радар за тенк који детектује ракету када се приближи на 50 метара, чак иако је то надзвучна TOW ракета.

Чим се мета детектује и фиксира у систему, компјутер у милисекундама прати њену путању према тенку. Када непријатељски пројектил дође на два метра од тенка, систем испаљује ракету-пресретач која га уништава.

Ово је аутоматски систем без мануелне контроле. Човек не би могао ни да реагује тако брзо као компјутер.

„Ова руска иновација може брзо да се прошири по целом свету, јер све земље желе да по сваку цену заштите своје војнике и технику. А ако је то још и јефтино, онда утолико боље“, рекао је за Russia Beyond професор Војне академије Вадим Козјуљин.

Он је овај систем упоредио са сачмарицом, само што се овде уместо сачме користе шрапнели од композитних материјала.

„Систем функционише аутоматски и непријатељске ракете завршавају као и глинени голубови – распадају се на мноштво фрагмената“, додао је он.

Козјуљин каже да свака „Арена“ има 22 пројектила-пресретача: „Овај систем удвостручује шансе да тенк не буде уништен на бојном пољу. Јефтин је и лако се интегрише у оклопно возило“.

Поред тестирања на полигону, потребно је тестирати овај систем и у правим ратним дејствима.

 

 

Извор: rs.rbth.com