Издвајамо Регион

ВУЧИЋ УЖИВО ИЗ ЗАГРЕБА: Немам проблем да сам коњ, четник и бараба, ако ће Срби у Хрватској живети боље! (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић и његова хрватска колегиница Колинда Грабар Китаровић држе заједничку конференцију за новинаре након разговора у Загребу

UŽIVO – Izjave Vučića i Kolinde Grabar Kitarović

Posted by Index.hr on Monday, February 12, 2018

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

13:42 – Све што може да помогне проналажењу несталих особа све ћемо помоћи. Немам проблем с тим да кажем да је почињен злочин тамо где је убијено 200 Хрвата, и обрнуто – рекао је Вучић.

13:38 Познато је да су усташе убиле вашег деду. Ипак сте дошли овде?

– На свако питање ћу одговорити али то што се збивало, овде има људи који с друге стране изгубили некога. Ја нисам имао ниједан проблем. Ја сам дошао да разговарам о будућности. Хоћу да замолим хрватску јавност, како ви видите ствари које су се збивале пре 25 година, ми то видимо другачије, и Срби виде другачије те исте ствари, али то не сме да буде разлог да не разговарамо… Немам никакав проблем с тим да увек отворено причамо о свему… немам никакав проблем ако сам коњ, четник или бараба уколико ће Срби у Хрватској живети добро и бити задовољнији, то је за мене ситница. Код нас постоји „Пала мува на медведа“ – одговорио је Вучић.

13:30 – Ми размишљамо о унапређењу наших билатералних односа. То је за нас кључно. Ми желимо да се све мањине у Србији осећају добро, да виде Србију као своју домовину.

Ако сматрате да смо заслужили да нам отворите поглавље, отворите. Ако не не.

Увек смо за сваку врсту разговора и са БиХ. Човић је радо виђен гост у Београду.

Вучић: Степинац болно питање за нас

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија сва документа и све што је потребно пронаћи и помоћи како би се решавало питање несталих лица, а да је питање канонизације Алојзија Степинца тешко питање за Србију које не би сада да отвара.

Вучић је, одговарајући на питања на заједничкој конференцији за новинаре са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић о питањима решавања несталих, документацији из болионице у Вуковару, али и канонизације Алојзија Степинца, рекао да су то тешка питања и да се и по њима види колико на неке ствари различито гледамо.

Рекао је и да неће да говори о томе шта све ми очекујемо да добијемо и из „Лоре“, те како очекујемо другачије пресуде, односно исти аршин према Хрватима, који су чинили злочине, као и према Србима.

– И немам проблем са тим када ви кажете да је убијено 200 Хрвата и да је почињен злочин да кажем да је почињен злочин – нагласио је председник Србије и додао да се нада да ће у случајевима убиства Срба да се каже да је почињен тежак злочин.

– Мислим да је то благородно за обе стране – истакао је Вучић, и поновио да су и данас донели податке и инфоармације о три тела, али да из пијетета према породицама о томе неће даље да говори.

Како је рекао, питање Алојзија Степинца, као и Јасеновца, за нас је страховито болно питање, вероватно најболније за српски народ.

– Не бих га даље отварао и то је све што могу да кажем – додао је Вучић.

Председник Србије је рекао и да ће данас разговарати са кардиналом Бозанићем, и да иде у доброј вери на тај разговор и добром намером и да верује да однос кардинала Божанића може да допринесе бољем односу према православцима у Хрватској и уопште, као и што однос СПЦ може да допринесе драмтично бољем односу нас Срба према католицима и посебно према Хрватима.

13:24 – Ја не знам коико је протеста било, видео сам неке људе успут, писало је „Коњу, не лажи“, нешто око извињења, затим „Четник, почетник“, нисам се страшно узнемирио. Председница ме овде добро примила. То је њихов посао, свако нека ради свој посао, некад протестују и у Србији против мене. Никоме не желим да се правдам, ја нисам четник, нико ми случајно ни у породици није био четник, породица Вучић је страдала у свим ратовима – рекао је Вучић.

– Демократско је право протестовати, али сам против говора мржње. Своје мишљење треба изражавати на културан начин. Порука српској јавности: Не смемо допустити да нам политику с ивице политичког аспекта диктирају појединци. Политику морамо диктирати ми државници – осврнула се Колинда.

13:13 – Хвала на позиву и добродошлици. Разумем да то за вас није био лак потез посебно за атмосферу која је стварана у Загребу и у целој Хрватској, честитам вам на храбрости.

Доћи ћемо до тога да будемо као Норвешка и Шведска. Морамо гледати у будућност.

Око границе Хрватска се позива на катастарске књиге, Србија се позива на закон. Имамо потпуно другачије ставове, покушаћемо то да решимо билатералним путем.

Следеће недеље ћу се састати са представницима удружења несталих, мислим да је то важно и за Србе и за Хрвате.

Разговарали смо о припадницима мањина.

Разговарали смо и томе да постигнемо дијалог између наших цркава, зато ћу данас разговарати с кардиналом Бозанићем, и зато сам добио позитивне речи из православне цркве.

Мислим да смо за будућност наших народа урадили добар посао за наше народе.

13:10 -Треће питање је правосудно питање. Кроз рад одговарајућих тијела наставља се радити на свим правосудним питањима које оптерећују две државе. Питање граница је једно до тих. Наш предлог је да наставимо билатералне разговоре кроз наредне две године, а ако се не договоримо у том времену онда да идемо пред међународна тела. Разговарали смо о југоситоку Европе, о неким конкретним корацима, о фондовима ЕУ, један од пројеката које предлажемо да се убрза обнова железничке пруге – Загреб – Винковци – Товарник – Шид – Београд – рекла је Колинда.

13:05 -Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је данас да се са српским председником Александром Вучићем договорила да препоруче владама две земље да наставе преговоре о граници у наредне две годин.

Уколико не буде решења, договорићемо се да идемо на међународну арбитражу, рекла је хрватска председница на заједничкој прес конференцији с Вучићем.

Грабар Китаровић је захвалила Вучићу на конкретним потезима, како његовим, тако и Владе Србије, за финансијску помоћ хрватској заједници у Србији.

„У многим отвореним питањима нисмо се сагласили, у неким смо се приближили, а у неким ћемо се у будућности приближити“, рекала је Грабар Китаровић.

 

 

Извор: Информер.рс