Свет

ДИРЕКТОР ЦИА ОТКРИО ШТА ЈЕ АМЕРИЦИ НАЈВЕЋА ПРЕТЊА: Некад је то била Југославија, а данас…

Директор америчке обавештајне агенције ЦИА, Мајк Помпео, као главне безбедносне претње по грађане САД-а навео је Викиликс, нуклеарни програм Северне Кореје и „совјетски сан“ Владимира Путина.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Помпео је у једном од ретких појављивања у јавности, рекао да данашње претње не долазе само од држава, наводећи пример некадашње СФРЈ, већ и од „недржавних ентитета“, организација које немају истакнуту заставу у Уједињеним нацијама.

„Ваши уџбеници из историје су вас учили да претње по безбедност САД долазе од држава, попут Југославије, или неке друге националне државе. Данас су те претње много разноврсније, било да се ради о претњама група као што су Хезболах или Ал каида, или о претњама нашим информационим системима од стране група као што је Викиликс. Они немају заставу у УН, али представљају реалне претње за САД.

Тако да морамо да се постарамо да наше размишљање у смислу обавештајног рада одговара тој ситуацији“, рекао је шеф ЦИА Мајк Помпео гостујући на Америчком предузетничком институту (АЕИ). Причајући о другом таласу претњи по сигурност грађана САД, Помпео је поред некадашње Југославије навео Викиликс, Јужну Америку и Ал Каиду.

„Предано радимо на решавању проблема у Венецуели – казао је Помпео не наводећи детаље. Као главне претње безбедности грађана САД-а, Помпео наводи нуклеарни програм Северне Кореје и „совјетски сан“ Владимира Путина, и додао да ће ЦИА наставити да се бори против Руса „где год их пронађе“. Како је рекао, у служби влада и мишљење да ће лидер Северне Кореје, Ким Џонг-ун, искористити нуклеарно оружје не само да заштити свој режим већ и за друге циљеве.

„То укључује притисак на остварење коначног циља, а то је поновно уједињење Корејског полуострва“, рекао је Помпео. „Нама је циљ да украдемо тајне од других, и то ћемо да урадимо без компромиса, али и да грађани САД врате поверење у ЦИА као институцију“, рекао је Помпео. Мајк Помпео је постављен на чело америчке обавештање организације по директиви Доналда Трампа, и сматра се за ултимативног човека од поверења америчког председника.

Пре него што је постао први човек ЦИА био је познат као противник нуклеарног договора са Ираном који је потписала администрација Барака Обаме, контраверзним изјавама против америчких муслимана, као и жељи да САД добију Едварда Сноудена и да га стрељају због издаје.

 

Извор: Kurir.rs