Србија

Испливао скандалозни снимак из Хага: Погледајте тренутак кад помоћник судије признаје да је Младић НЕВИН (ВИДЕО)

На питање „ко је наредио геноцид у Сребреници“ чуо се шокантан одговор

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прошле недеље се појавила информација о томе да је Јонас Нилсен, сарадник судије Хашког трибунала Алфонса Орија, председавајућег Судским већем, које је у првостепеном поступку осудило генерала Ратка Младића на доживотни затвор, на предавању у Институту Асер јавно је признао да Хашки трибунал нема доказа о састанку војног врха Републике Српске, на ком је наводно договорено извршење кривичног дела у Сребреници. Сада је у јавност процурио и снимак на ком се јасно види како он то говори.

Нилсен је тако, као што се чује на 44. минуту снимка, одговарајући на питање „ко је наредио геноцид у Сребреници“ рекао:

– Није било састанка на ком је договорено извршење тог дела. Понављам, није било писане одлуке, није било војних састанака или било чега сличног. Некако смо морали све да сазнамо из промене става и понашања свих оних који су били укључени. Судије су се бавиле класификацијом – шта је било речено одређени дан, о чему је разговарано увече и о чему је разговарано дан касније, а нарочито је било важно присуство неких сведока-инсајдера који су касније сведочили.

Тома Фила: Хаг је правни монструм, могу шта хоће

У изјави за СрбијаДанас.цом угледни српски адвокат Тома Фила на питање „да ли се може донети пресуда на основу претпоставки“ одговара:

– Ви мене питате зашто неко јак бије неког слабијег? Бије зато што може! Хаг је зато правни монструм, то сам хиљаду пута рекао. Први сам адвокат са простора бивше Југославије који то прича од 1996. године – истиче Фила и додаје да присутни на овако скандалозну изјаву нису реаговали јер очигледно „нису заинтересовани“.

Угледни адвокат истиче да постоје национална законодавства широм света која садрже бар минимум правде и права и у којима је наведено шта су докази и шта може бити доказ.

– Хашки трибунал тврди да „то за национална законодавства вреди, али за њих не вреди“. Значи, оно што ни у једној земљи на свету не може бити доказ, у Хагу може, поготово ако је антисрпско – каже Фила.

Као још један проблем Хашког трибунала адвокат наводи:

– Довели су судије које за велике паре суде и ту важи правило „вежи коња где ти казда каже“ – закључује Тома Фила.

 

Извор: Srbija Danas