Издвајамо Регион

Македонија дала четири предлога за промену имена, једно је РАЗБЕСНЕЛО АЛБАНЦЕ а СРБИ ЗНАЈУ ЗАШТО

Македонија је изнела четири предлога за решење спора са Грчком у вези са именом, изјавио је македонски премијер Зоран Заев.

За ово неће ни да чују

Македонија је изнела четири предлога за решење спора са Грчком око имена, изјавио је данас македонски премијер Зоран Заев.

Зоран Заев (Фото: Јутјуб)
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

– Предлози су Република Северна Македонија, Република Горња Македонија, Република Вардарска Македонија и Република Македонија (Скопље) – рекао је Заев за Ројтерс након Самита о Западном Балкану у Лондону.

Он је потврдно одговорио на питање да ли би Грчка била задовољна са једном од ових опција.

– Они имају неке опције које преферирају и неке које не преферирају толико (у погледу имена) – рекао је Заев.

Име Вардарска Македонија, међутим, могло би да буде проблематично за Албанце у тој земљи, писали су регионални медији када се то име први пут појавило као опција.

Тако се звао део Македоније који је припао Букурешким миром из 1913. године Краљевини Србији. Данас већина територије Вардарске Македоније одговара територији Републике Македоније (98,09%), док се остатак налази на територији Републике Србије (1,91%). То је посебно проблематично за Албанце, јер неке мапе Вардарске Македоније обухватају и делове Албаније.

Према речеима македонског премијера, остаје питање да ли постоји „реална потреба“ да се мења македонски устав, што је Грчка затражила претходних месеци.

Јуче је грчки дневник „Катимерини“ под насловом „Предлог споразума у седам тачака“ објавио чланак о томе какво решење Грчка предлаже за решење спора с Македонијом.

Ципрасов предлог у седам тачака се односи прво на само име Македоније, друго је „обим коришц́ења назива“, трец́е је језик, четврто „идентитет“, пето „комерцијална употреба“ назива, шесто и седмо су „скрац́енице и акроними“. Македонија је већ поручила да се о идентитету и језику не може преговарати.

Лист наводи да тај предлог може бити или у целини прихваћен или одбачен, односно да се нец́е преговарати о било којем од појединачних поитања која су разматрана.

 

Извор: Тањуг