Издвајамо Регион

ДАЧИЋ ЗАПРЕПАСТИО ШИПТАРЕ: Још једна држава повлачи признање Косова?!

Фото: Јутјуб

Министар примио делегацију

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас делегацију Чешке партије социјалдемократа, поводом иницијативе те партије за потписивање петиције за повлачење чешког признања независности Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Делегацију Чешке партије социјалдемократа предводио је посланик у Парламенту Чешке Јарослав Фолдина, а састанку су присуствовали и некадашњи министар иностраних послова Јан Каван, као и режисер Вацлав Дворжак, саопштено је из Дачићевог кабинета.

Иницијатива Фолдина за потписивање петиције за повлачење чешког признања независности Косова, покренута током овогодишњих протеста организованих у Прагу у вези са обележавањем 10-годишњице једностраног проглашења независности Косова.

Циљ покретања иницијативе био је да се како чешкој, тако и широј јавности, укаже да је проглашење једностране независности Косова било противно међународном праву и да је Чешка, као земља која је међу првима признала независност Косова, тиме учинила велику грешку, пренели су иницијатори министру Дачићу.

Да би се исправиле последице једне такве одлуке, они су организовали студијске посете чешких новинара српским енклавама на Косову и Метохији да би се на лицу места уверили у стварно стање људских права Срба који живе у јужној српској Покрајини и на тај начин скренули пажњу јавности да је стање много горе него што се то у јавности представља.

Дачић се захвалио члановима чешке делегације на свему што су до сада учинили, али што и сада чине за Србију у циљу промовисања истине у вези са питањем Косова и Метохије, чије проглашење независности представља кршење међународног права и Резолуције СБ УН 1244, наводи се у саопштењу.

Чланови чешке делегације су дубоко уверени да условљавање уласка Србије у Европску унију признањем Косова као независне државе представља својеврсну уцену.

Како се додаје у саоспстењу, они верују да је могуће постизање споразума између Београда и Приштине, у којем би обе стране нешто добиле, а нешто изгубиле – који би истовремено био прихватљив за обе стране.

 

Извор: Тањуг