Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ЛЕТЊИ СВЕТИ СТЕФАН: Срби га се плаше и поштују, а ево чега се треба чувати

Српска православна црква и верници данас обележавају пренос моштију Светог Стефана, Првог великомученика и данашњи празник називају Светим Стефаном летњим или Стеваном Ветровитим. Помен архиђакону Стефану црква даје четири пута годишње.

Срби се Стевана Ветровитог плаше, али га и поштују да им ветар не би одувао сено, сламу и донео разне болести. Зато се верује да се на данашњи дан треба чувати ветра. Приморци данашњи празник сматрају морнарском славом, јер им Стеван Ветровити даје ветар за њихова једра.

Како каже библијско сведочанство, Свети архиђакон Стефан био је, као и дванаест великих апостола, надахнут силом Духа Светога. Чинио је многа чудеса, помагао људима и сва његова добра дела помињу се у Светом писму Новог завета. У тој првој години по страдању и Вазнесењу Христовом, Свети Стефан је снагом своје вере, својих речи и дела подсећао на речи закона и пророка Старог завета и доказивао Јеврејима, својим сународницима, да су они заиста убили Месију, очекиваног толико векова.

Због тога је међу својим ближњима имао много непријатеља, али их је увек побеђивао својим јасним и истинитим речима. Како нису могли другачије спречити његово проповедање, прибегли су, уз помоћ лажних сведока, клевети да је хулио на Бога и Мојсија, баш као што се збило и са Исусом Христом. Тако су народне духовне стрешине против Светог Стефана побуниле народ. Као и Христа, Стефана су лажно оптужили и ухапсили. После хапшења, уследило је суђење.

На суђењу Свети Стефан је одлучно и разложно побијао једну по једну клевету лажних сведока. Изложио је, јасно и са великим поштовањем, целу историју Израиља од Аврама, који је први добио обећање о доласку Месије до Мојсија, о којем је говорио са великим страхопоштовањем и уважавањем. Међутим, истина о Месији још више је разбеснела свештеничке и народне поглаваре. У том тренутку Архиђакон Стефан је погледао у небо и изговорио оно што је разбеснело његове судије.

– Ево, видим небеса отворена и сина човечјег где стоји с десне стране Бога – својим речима је разјарио све судије, те су Архиђакона Стефана извели из града и убили га камењем.

Свети првомученик Стефан имао је нешто више од 30 година када је убијен. Његове последње речи су биле – Господе, не урачунај им грех овај.

 

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2018.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031