Издвајамо Свет

САД МЕЊА ПОЛИТИКУ ПРЕМА СРБИЈИ?! ТРАМП ПОРУЧИО ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ: Поделите Косово, али само креативно!

Стејт департмент позвао Србе и Албанце да пронађу ‘креативно решење’ за косовски проблем. Амбасадор Скот: Америка пружа руку Србији. Дачић: Добро је, мења се политика САД према нама

САД под председником Доналдом Трампом полако али сигурно мењају став према косовском проблему, па сада већ отворено позивају на поделу Косова!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако је Стејт департмент у званичном саопштењу позвао Србе и Албанце да пронађу „креативно решење“ косовског проблема. У саопштењу америчког министарства спољних послова, поводом компликоване политичке ситуације на Косову, јасно се поручује да је дошао тренутак да обе стране нешто добију, односно изгубе.

Срби све масовније напуштају КБС

Министар у влади лажне државе Косово Рустем Бериша изјавио је да је још 51 припадник Косовских безбедносних снага српске националности изразио жељу да напусти ту институцију.- То сведочи о томе да број српских припадника који намеравају да напусте КБС расте – изјавио је Бериша за портал ‘Индексонлајн’, што је потврдио и портпарол КБС Ибрахим Шаља.
– САД снажно подржавају дијалог између Београда и Приштине. Сада је време да стране буду креативне и флексибилне. Нормализација односа отворила би јасне путеве обе земље ка коначном чланству у Европској унији – наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Јасна промена курса
Амбасадор САД у Београду Кајл Скот потврдио је да је Вашингтон „спреман да помогне двема странама“ и дословце поновио поруку о потреби „креативних решења“.

– О евентуалном споразуму Београда и Приштине изјаснићу се тек када га будем видео. САД сматрају да без нормализације односа и дугорочног споразума између Београда и Приштине нема стабилности и напретка Западног Балкана. Решавање проблема Косова тражи храбре лидере и спремност на креативна решења. Америчка рука је пружена Србији, а на Србији је да је прихвати – закључио је Скот.

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић сматра да је овакав став Вашингтона јасан показатељ постепене али доследне промене у америчкој спољној политици после доласка Доналда Трампа на чело САД.

– Они сада подржавају предлог да се дође до компромиса, што је велика промена. Раније нису ни хтели да о томе разговарају јер су сматрали да је питање Косова заувек решено – истиче Дачић.

Милан Мишић, бивши дугогодишњи дописник ‘Политике’ из Вашингтона, каже да још нема довољно елемената да бисмо са сугурношћу могли да тврдимо да се став САД према косовском проблему променио, али да има назнака.

– Интонација у саопштењу Стејт департмента упућује на то да САД напуштају стари колосек у односима према Србији, који је успостављен још 90-их година прошлог века, и да у примени могу да буду неке нове нијансе у односу на српско-албански проблем – наглашава Мишић, подвлачећи да је састав Стејт департмента значајно промењен:

– Екипа инсталирана још за време Клинтона, која је учествовала у креирању и спровођењу политике према Косову, склоњена је и сада су ту неки нови људи. Можда са њима стиже и нови став према овом проблему.

Албанцима сада фрка

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун истиче да „треба прихватити руку САД“.

– Ако то не учинимо, направићемо историјску грешку. Дошло је до промене става у Вашингтону према Косову јер су до јуче говорили да се уопште не може разговарати о статусу. Сада говоре да треба да се постигне споразум између Београда и Приштине. Зашто то говоре? Зато што су суочени са нашим чврстим ставом. Зато се сада Албанци прибојавају и покушавају да подигну сопствени улог с намером да покажу да САД морају много више да дају Албанцима него што би Србија требало да добије – указао је Дрецун.

МАЈА КОЦИЈАНЧИЧ
ПОРТПАРОЛКА ЕУ

ЕУ очекује да неће бити затегнутости на терену која би могла да угрози заједнички циљ нормализације односа.

ДУШАН ПРОРОКОВИЋ
ЦЕНТАР ЗА СТР. АЛТЕРНАТИВЕ

Не видим никакву промену у ставу САД према Косову и мислим да је ово што Тачи говори о припајању Прешевске долине лажној држави Косово у потпуности усаглашено са ставовима Вашингтона.